Doorgaan naar hoofdcontent

Oerjaren Bevelandse pophistorie in De Pit

- UITGESTELD NAAR NADER TE BEPALEN DATUM WEGENS NIEUWE CORONAMAATREGELEN -


Beluister HIER het gesprek over dit onderwerp op Omroep Zeeland Radio op donderdag 22 oktober ('De Zeeuwse Kamer'). Het linkje naar de uitzending staat onder de tekst.


Dinsdagavond 20 oktober geeft Jan J.B. Kuipers een lezing over de vroege geschiedenis van de popmuziek op de Bevelanden, ruwweg van eind jaren vijftig tot begin jaren zeventig. De avond vindt plaats in Buurthuis De Pit, Appelstraat 2A in Goes. De aanvang is 19:30 uur, de organisatie is in handen van Heemkundige Kring De Bevelanden. 


Jan B. Kuipers is auteur van vele boeken en honderden bijdragen op het gebied van geschiedenis, archeologie, letteren en popcultuur. In 2005/2006 was hij stadsdichter van Middelburg. 

Het onderwerp van de lezing bouwt voort op de gegevens in Kuipers' boek Brommers, gitaren en spandoeken (met bijdragen van Henk Feij en Peter Urbanus) dat in 2005 is verschenen. Maar ook op een artikel van zijn hand in De Spuije (afl. 107, zomer 2019): ''Gelachten dat we hebben…’ Oerjaren van de Bevelandse popcultuur.'

Enkele trefwoorden: Jan Blok, Fats Domino in Goes?, The Shazams, Prins van Oranje, Schuttershof en Uh-hu, Louis Polfliet, de Delta Blues Band, nozems en cafés, herrie in de Zak en een vaantje van het Teenager Festival in Kruiningen in 1961.
Er zijn zelfs enkele geluidsopnamen te beluisteren...

Er mogen 30 mensen in de zaal. Vanwege de coronamaatregelen is aanmelding verplicht via info@hkdebevelanden.nl Er wordt geadviseerd om tijdens de lezing een mondkapje te dragen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ze zijn er nog, de restanten van 'In de Steenrotse'

Bange geruchten zweefden door de stad en omstreken: waar waren de restanten van Middelburgs misschien beroemdste verdwenen monument 'In de Steenrotse' gebleven? Men vreesde dat de schaarse overblijfselen die de oorlogsbrand van 17 mei 1940 hadden overleefd alsnog kwijt waren geraakt. Maar ze zijn er nog: nog altijd in de hoede van vereniging Hendrick de Keyser. Ik vernam de geruchten naar aanleiding van het volgende korte artikel dat ik schreef als aflevering van de rubriek 'Sporen in de delta' ( Provinciale Zeeuwse Courant , 16 oktober 2019). Steenrotse gered en verwoest Na de Middelburgse oorlogsbrand op 17 mei 1940 koos men voor wederopbouw van het stadscentrum in de retroachtige stijl van de Delftse school, met zorgvuldige restauratie van enkele gezichtsbepalende monumenten als het stadhuis. Er was méér mogelijk geweest. Gevelfragmenten van het pand ‘De Dolfijn’ (1733) aan de Lange Delft, waarin de Provinciale Bibliotheek gevestigd was, werden bijvoorb

Een verse 'Ostrea' op de gevel

Een nieuw geschilderde editie van mijn gedicht 'Ostrea' is omstreeks 14 oktober 2020 op de gevel van het hoekpand Wagenaarstraat/Sint-Jorisstraat in Middelburg geplaatst. De originele versie dateerde alweer uit 2010. Het gedicht is onderdeel van de serie Sprekende Gevels, die de Kunst- en Cultuurroute Middelburg in samenwerking met de gemeente Middelburg beheert.  Huiseigenaar en schilder bij het gedicht, oktober 2020 (E. van Hal) De huidige coördinatie van het project berust bij El van Hal.  Op 4 april 2021 worden naar het zich nu laat aanzien nieuwe gevelgedichten van Theo Raats en Karel Leeftink gepresenteerd.  Ook verschijnt bij die gelegenheid  een routeboekje met alle gedichten uit de serie Sprekende Gevels.. De presentatie van het origineel in 2010 (sept. 2010, H.M.D. Dekker).

HOUTEN TROUW, verhalenbundel Jan J.B. Kuipers

Augustus 2018 verscheen  Houten Trouw , een nieuwe bundel 'licht surreële' verhalen van Jan J.B. Kuipers. In deze uitgave van Verschijnsel (Mechelen) zijn alle vertellingen gebonden aan onze eigen vertrouwde en onberekenbare planeet Aarde. Immers: ‘De aarde is de enige vreemde planeet’, aldus een themanummer van Wonderwaan dat Jan Kuipers ooit samenstelde.  Omslagontwerp: Roelof Goudriaan De 15 verhalen in de bundel omvatten een breed spectrum: van bijdragen aan de Karelepiek (verhalen rond Karel de Grote) en de Beowulfcyclus, tot het roemruchte popfestival van Kralingen in 1970. Wat is de charge van de herten? Wat had ouwe Emmergi te maken met de brand van het pakhuis? Hoe bereik je het meer van Kitesj? Waar bleef het hoofd van koningin Cynethryth? Klemmende vragen, die doorgaans naar nieuwe, labyrintische verschieten voeren. Gelukkig wijzen talloze nieuwe personages de weg in deze collectie, maar ook vertrouwde karakters uit het werk van deze auteur, zoals de onver