zaterdag 5 januari 2013

(Pre)historische Vlaamse Filmpjes

Romeins Domburg als thema dat jongeren van 10-13 jaar aanspreekt, ziehier De hoorn van de vrijheid, een ouder Vlaams Filmpje dat een chronologisch vervolg was op een nog eerdere uitgave De Stormvanger in dezelfde reeks. In 2008 verscheen Het meisje van het Grote Hert: ongeveer dezelfde omgeving, maar dik een millennium eerder, de Bronstijd.


Dit is de cover van De hoorn van de Vrijheid als e-boek:

donderdag 3 januari 2013

Fontein der Tranen in Bakchivsaray

Bezoek aan de Krim in 2007 leidde tot een artikel van mij in Archeologie Magazine en tot deze recente (19 december 2012) weergave alhier.
Tussen de bezoeker en de legendarische Fontein der Tranen in Bakchivsaray, het paleis van de Khans der Krimtartaren, hangt een lage ijzeren ketting: symbool van de makkelijk te overschrijden grens tussen solide geschiedenis en de wereld van de legende waar alles net even anders en intenser is. De Russische dichter en schrijver Alexander Poesjkin (1799-1837) maakte het paleis wereldberoemd door zijn lange gedicht ‘De Fontein van Bakchivsaray’ uit 1822.
De foto is van Heleen M.D. Dekker.

dinsdag 1 januari 2013

Dubbele boekpresentatie Zierikzee 20 januari 2013


Onlangs heropende het Stadhuismuseum in Zierikzee de deuren na een ingrijpende verbouwing. Op zondagmiddag 20 januari worden hier twee boeken gepresenteerd door Uitgeverij Liverse: Een ramp van 5000 tekens door Jan J.B. Kuipers en Het Grote Gedicht en andere verhalen door Johan Everaers. De boeken worden ten doop gehouden in de trouwzaal van het museum.

Trouwzaal
Aanvang 14.30 uur
14.35 Welkomstwoord namens de uitgever door auteur Kees Klok
14.40 Muziek door Jan Verschoore, zanger/gitarist, beeldend kunstenaar, mailartist enz.
14.45 De auteurs Johan Everaers en Jan J.B. Kuipers aan het woord
15.15 Muziek van Jan Verschoore
15.20 Ton Brandenbarg, voormalig directeur Zeeuwse Bibliotheek, neemt de eerste
exemplaren in ontvangst.
15.25 Muziek van Jan Verschoore
15.30 Kees Klok sluit af met zakelijke mededelingen

Museumcafé
15.30 Boekverkoop / signeersessie
17.00 Einde bijeenkomst
Het Stadhuismuseum, Meelstraat 6 in het centrum van
Zierikzee is op zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Over Een ramp van 5000 tekens:


‘Nine eleven’ en de noden van een journalist; hallucinante naweeën van de Volkerenslag bij Leipzig; langharigen op het inbrekerspad; een provinciaal beambte geplaagd door de nagedachtenis van ketter Tanchelm; de drieëenheid van Leven, Lust en Dood in een donkere kerk op Malta; een bergje zonnebrillen in Quaqortoq, Groenland; Henry Hudson als schimmige brokkenpiloot en de verlokkingen van een Friese accordeon. Ziedaar enige grepen uit Een ramp van 5000 tekens.

In de verhalen, reisverhalen en essays van Jan J.B. Kuipers gaat het doorgaans om de kleinheid en onmacht van de individuele mens versus de onuitroeibaarheid van de Mythe. Er is bij Kuipers één –  natuurlijk illusoir – middel om de uiteindelijke onkenbaarheid van de ander en de wereld te overstijgen: de  taal. De taal die de misverstanden oproept, kan deze ook bezweren. Criticus/ recensent Paul van Leeuwenkamp: ‘misschien wel de kern van zijn schrijverschap: de kracht van het woord. (…) Het woord is machtig, het woord is magisch’.
Kuipers’ barokke verhaaluniversum vloeit uit zo diverse bronnen als postmoderne verhaaltheorie, de avonturen- en historische roman, slipstream, fantastiek en meer. Schrijvers die hem beïnvloedden stammen eveneens uit verschillende literaire contreien: Conrad, Kafka, Brakman, Ferron, Lafferty.

Jan J.B. Kuipers (1953) was stadsdichter van Middelburg en publiceerde meer dan 50 boeken voor volwassenen en kinderen, zowel fictie als non-fictie. Hij won verschillende prijzen. Bij Liverse verscheen eerder zijn literaire polderthriller De Put. Zie ook www.janjbkuipers.nl

Prijs € 15,--. Bestellen bij de uitgever.



'Weirdo-alternatieve geschiedenis' met 'Loreley'

Commentaren van de publieksjury van de EdgeZero Award 2024 bij mijn verhaal 'Lorely' dat de vierde plaats haalde. 'Loreley' ...