dinsdag 1 januari 2013

Dubbele boekpresentatie Zierikzee 20 januari 2013


Onlangs heropende het Stadhuismuseum in Zierikzee de deuren na een ingrijpende verbouwing. Op zondagmiddag 20 januari worden hier twee boeken gepresenteerd door Uitgeverij Liverse: Een ramp van 5000 tekens door Jan J.B. Kuipers en Het Grote Gedicht en andere verhalen door Johan Everaers. De boeken worden ten doop gehouden in de trouwzaal van het museum.

Trouwzaal
Aanvang 14.30 uur
14.35 Welkomstwoord namens de uitgever door auteur Kees Klok
14.40 Muziek door Jan Verschoore, zanger/gitarist, beeldend kunstenaar, mailartist enz.
14.45 De auteurs Johan Everaers en Jan J.B. Kuipers aan het woord
15.15 Muziek van Jan Verschoore
15.20 Ton Brandenbarg, voormalig directeur Zeeuwse Bibliotheek, neemt de eerste
exemplaren in ontvangst.
15.25 Muziek van Jan Verschoore
15.30 Kees Klok sluit af met zakelijke mededelingen

Museumcafé
15.30 Boekverkoop / signeersessie
17.00 Einde bijeenkomst
Het Stadhuismuseum, Meelstraat 6 in het centrum van
Zierikzee is op zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Over Een ramp van 5000 tekens:


‘Nine eleven’ en de noden van een journalist; hallucinante naweeën van de Volkerenslag bij Leipzig; langharigen op het inbrekerspad; een provinciaal beambte geplaagd door de nagedachtenis van ketter Tanchelm; de drieëenheid van Leven, Lust en Dood in een donkere kerk op Malta; een bergje zonnebrillen in Quaqortoq, Groenland; Henry Hudson als schimmige brokkenpiloot en de verlokkingen van een Friese accordeon. Ziedaar enige grepen uit Een ramp van 5000 tekens.

In de verhalen, reisverhalen en essays van Jan J.B. Kuipers gaat het doorgaans om de kleinheid en onmacht van de individuele mens versus de onuitroeibaarheid van de Mythe. Er is bij Kuipers één –  natuurlijk illusoir – middel om de uiteindelijke onkenbaarheid van de ander en de wereld te overstijgen: de  taal. De taal die de misverstanden oproept, kan deze ook bezweren. Criticus/ recensent Paul van Leeuwenkamp: ‘misschien wel de kern van zijn schrijverschap: de kracht van het woord. (…) Het woord is machtig, het woord is magisch’.
Kuipers’ barokke verhaaluniversum vloeit uit zo diverse bronnen als postmoderne verhaaltheorie, de avonturen- en historische roman, slipstream, fantastiek en meer. Schrijvers die hem beïnvloedden stammen eveneens uit verschillende literaire contreien: Conrad, Kafka, Brakman, Ferron, Lafferty.

Jan J.B. Kuipers (1953) was stadsdichter van Middelburg en publiceerde meer dan 50 boeken voor volwassenen en kinderen, zowel fictie als non-fictie. Hij won verschillende prijzen. Bij Liverse verscheen eerder zijn literaire polderthriller De Put. Zie ook www.janjbkuipers.nl

Prijs € 15,--. Bestellen bij de uitgever.Cementrustiek met een paddenstoel

Door de modder worstelen we ons een weg door een deel van het, ondanks het regelmatige vandalisme, leuke en hybride Kabouterbos van het land...