woensdag 11 december 2013

Het meisje van het Grote Hert - avonturen in de Bronstijd


"Nauwelijks enkele passen voor me verschijnt iemand. Opnieuw een angstaanjagende jonge krijger, met een strakgespannen boog deze keer. Ach, het is mijn broer Reigeroog! Hij kijkt me koud aan, zijn dodelijke pijl is op mijn hart gericht."


Het meisje van het Grote Hert

Een nieuw spannend avontuur voor lezers van ongeveer tien jaar en ouder. Ga mee naar het kustgebied van de Nederlanden, meer dan drieduizend jaar geleden in de Bronstijd. Lees over de overval op een dorp, het gevangen meisje Distel, wraak, geloof in bovennatuurlijke machten. Over verliefdheid, een trots dorpshoofd en een sluwe bronssmid...

Eerder verschenen als Vlaams Filmpje


Trefwoorden
kinderboek * jeugdnovelle * avonturenverhaal * prehistorie * Bronstijd * verliefdheid * ontvoering * gijzeling


Bestel hier voor USD 1,95 - ofwel € 1,50


Andere historische e-verhalen in deze serie door Jan J.B. Kuipers:




vrijdag 15 november 2013

'Een originele invalshoek voor een bewogen grensgeschiedenis'


De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur (Uitgeverij den Boer | de Ruiter, Vlissingen 2013) was één van de vijf nominaties voor de Zeeuwse Boekenprijs 2013.

Uit het Juryrapport van de Zeeuwse Boekenprijs 2013:
‘Een prachtig uitgevoerde, informatieve grensoverschrijdende historische studie. Weinigen beseften dat de talrijke verspreide krijgskundige monumenten, vestingstadjes en kleine en grote versterkingen in Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen, van Antwerpen tot de Noordzeekust, in feite één samenhangend geheel vormen, een versterkte linie die zijn oorsprong vindt in de eerste jaren van de Tachtigjarige Oorlog. Kortom: veel indrukwekkender dan de Vesting Holland. Het is een linie waaraan sedertdien steeds verder gewerkt is en die pas na de Tweede Wereldoorlog echt zijn functie heeft verloren. Dit boek biedt een fascinerend overzicht van de ontwikkeling van die linie, met aparte hoofdstukken over de aanleg van vestingsteden en versterkingen, het historische krijgsbedrijf, het militaire leven in zulke fortificaties en de hedendaagse landschappelijke en ecologische waarde. Het is bovendien prachtig uitgevoerd, waarbij vooral de foto’s van vestingen in een winterlandschap opvallen. Het boek is daarnaast de ideale gids voor de bezoeker, die de linie wil verkennen.’



Een greep uit de recensies

G-Geschiedenis, 2013 nr. 5:
‘Jan J.B. Kuipers heeft in opdracht van de lokale overheden een ‘grensverleggend’ naslagwerk over de linies geschreven. Het historische gedeelte is gedetailleerd en breedvoerig, maar kaderstukken, met zorg gekozen illustraties en anekdotes maken het heel leesbaar. Een lexicon van militaire termen ontbreekt evenmin. Een atlas van de restanten nodigt uit om ter plekke op ontdekkingstocht te gaan, want intussen hebben veel van die historische beladen plaatsen een belangrijke ecologische waarde gekregen.’

Archeologie Magazine, 2013 nr. 3:
‘En ook aan de naslagbehoefte is gedacht: een lexicon van vestingtermen, een atlas en veel kruisverwijzingen voorzien daarin volop. Kortom een boek om van te leren, te genieten en het bij de hand te houden, om objecten op te zoeken, na te zoeken en tekens in het landschap te kunnen identificeren. En ook de vormgeving en de prijs van deze pil zijn om van te smullen.’

Jan van Damme in Zeeland Geboekt, 9 april 2013:
‘Zo eens in de zoveel tijd voel je het: dit is een boek, dat doet er toe. Ik had dat afgelopen jaar met de eerste twee delen van de nieuwe omvattende Geschiedenis van Zeeland. Bij het lezen van De Staats-Spaanse Linies,een rijk uitgegeven boek dat afgelopen zaterdag 6 april 2013 in IJzendijke werd gepresenteerd, kon ik wederom maar tot één conclusie komen: wie de streekhistorie geen dode letter vindt, zal deze hardcover met aandacht tot zich moeten nemen. En dat is bepaald geen straf, neem dat maar van mij aan. Jan J.B. Kuipers heeft een pen die tot doorlezen maant.’

PZC, 26 oktober 2010
‘Het boek biedt een originele invalshoek voor een bewogen grensgeschiedenis. Het is ook nog eens een uitstekende reisgids, die de lezer ook echt langs forten en schansen voert.’

Bestel De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur

maandag 11 november 2013

HELP BALLUSTRADA DE WINTER DOOR




Presentatieruimte Caesuur aan de Lange Noordstraat 67 in Middelburg organiseert een openbare veiling van 50 werken van beeldend kunstenaars die het bedreigde literair periodiek Ballustrada willen steunen. Iedereen werkte op een toegestuurd vel Fontenaypapier, 300 grs., formaat A-4. Het werk is te bezichtigen van 07/12 - 31/12.

Ballustrada is een literair tijdschrift voor het Nederlandse taalgebied, ontstaan en volwassen geworden in Zeeland. Twee keer per jaar verschijnt er een uitgave van minstens 100 pagina’s. Ballustrada biedt een podium aan jonge schrijvers, minder bekende auteurs met verrassende kwaliteiten en aan een kring van bekende auteurs die zich verbonden weet met het periodiek.
Karakter: onafhankelijk, dus zeg maar dwars. De redactie wordt gevormd door André van der Veeke, Jan J.B. Kuipers, Johan Everaers. In 2011 vierde Ballustrada zijn 25-jarig bestaan.

De provincie Zeeland ondersteunde Ballustrada jaarlijks met een bescheiden subsidie. Precies genoeg om Ballustrada te laten leven. In haar onmetelijke wijsheid hebben de Staten van Zeeland in het kader van de bezuinigingen gemeend Ballustrada met in gang van 1 januari 2014 niet meer te ondersteunen. Daardoor dreigde één van de meest interessante en eigenwijze literaire tijdschriften van Nederland te verdwijnen. Gelukkig is er intussen een samenwerkingsverband met uitgeverij Liverse in Dordrecht - én deze actie.

Op zaterdag 21 december 2013 vindt vanaf 16.00 uur in presentatieruimtecaesuur de openbare veiling plaats. Spelregels: de aspirant koper kiest op voorkeur van beeld [alle werken zijn gesigneerd op de achterkant]; de bodemprijs voor elk werk bedraagt € 50,-.


Over presentatieruimte Caesuur: vanaf 1995 worden er in en door presentatieruimte Caesuur tentoonstellingen en presentaties hedendaagse kunst gemaakt. Scheppende kunsten zijn altijd de leidraad. Maar ook een historisch en sociaal perspectief bepalen mede de keuze voor een tentoonstelling en/of presentatie.
teamcaesuur bestaat uit kunstenaars, denkers en andere vrije geesten die op vrijwillige basis de programma’s vormgeven en uitvoeren.

Organisatie
Ko de Jonge namens Ballustrada
Hans Overvliet namens teamcaesuurLange Noordstraat 67, Middelburg
www.caesuur.nl

Ballustrada
Redactieadres: A.J. van der Veeke, Oranjestraat 24a, 4532 BS Terneuzen
tel. 0115 696760, avdveeke@zeelandnet.nl ; http://www.ballustrada.eu
Bankrekening: 49 92 02 864 t.n.v. Stichting Zeeuws Licht



vrijdag 1 november 2013

'Breezandsche Berichten' op CTV Zeeland

In december 2013 zijn alle afleveringen samengebracht 

op dit eigen you tube-kanaal 



Vanaf dinsdag 5 november a.s. is op CTV Zeeland de programmareeks Breezandsche Berichten te zien. Het is een vijfdelig project van Breezand TV onder auspiciën van het kunstproject de Breezandsche Courant.

Sinds 2002 heeft dit project diverse uitingen voortgebracht: digitale couranten en enkele papieren edities, perspublicaties, computerkunst en een gedenkwaardige manifestatie in Galerie Hannelore Meijaard te Vlissingen op 20 mei 2012. Thema: 'Alles wat er in de wereld gebeurt, gebeurt ook in Breezand.' Maar dan net iets anders...

Voorafgaand aan elk van de vijf afleveringen wordt een kort interview met de makers aangaande de inhoud van de aflevering uitgezonden. Maar begrijpen zij zelf wel waar het in de Vrije Enclave Breezand werkelijk om gaat? Begrijpt iemand het?

Zeker is dat Breezandsche Berichten fundamentele kolder met een tragische ondertoon biedt, vormgegeven met behulp van animaties, poëzieregistraties, absurdistische dialogen, uit de pas lopende nasychronisaties, politieke kluitjes in het riet en nieuws vanachter de wapperende voorhang van de actualiteit. 

Dat dit alles stamt uit de verre realiteit van de Enclave Breezand (men meent dat deze in het noorden van het eiland Walcheren is gesitueerd), zal men merken aan sommige onderdelen van de uitzendingen. 
Hoe? Beleef het zelf vanaf dinsdag 5 november...

Het uitzendschema vindt u hier.
Een nieuwe aflevering start elke dinsdag om 19:35.
Dinsdag 5 november wijdt CTV Centraal vanaf 19.00 uur een aflevering aan het programma en zijn makers. 

Medewerkers aan Breezandsche Berichten:

Gert P. Kuipers (digital art & design): regie, tekstbijdragen, animaties, montage
Jan J.B. Kuipers (schrijver, dichter): tekstbijdragen, presentaties
Theo Raats (schrijver, dichter): tekstbijdragen, presentaties

vrijdag 18 oktober 2013

Poëzieroute Middelburg in teken van jubileum


'In verdubbeling verschijnen'

Zondagmiddag 3 november wordt in de Zeeuwse provinciehoofdstad Middelburg voor de vijftiende keer de jaarlijkse poëzieroute in samenhang met de Kunst- en Cultuurroute gehouden. 

De Werkgroep Poëzie heeft met de eveneens jaarlijkse bundel een actie bedacht. In overeenstemming met de titel krijgen poëzieliefhebbers twee exemplaren van In verdubbeling verschijnen voor de prijs van één.

Op drie locaties in de Kunst- en Cultuurroute dragen in totaal twaalf dichters voor uit eigen werk. Muziek en zang zal de voordrachten omlijsten. Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg neemt op de eerste locatie de eerste twee exemplaren van de bundel in ontvangst.
 
Deze uitreiking vindt plaats in Café Hildernisse, Plein 1940 nummer 10, om 13.00 uur. Tot 14.00 uur treden hier vervolgens op: Jorien Brugmans, Mariet Lems, Nelleke Maljaars en Jacoline Vlaander. De muziek wordt verzorgd door het smartlappengelegenheidsensemble Karel & de Boswachters, bestaande uit Frank Beerens, Jan J.B. Kuipers, Karel Leeftink en Ramon de Nennie. Gastvrouw is Anna Schenk.

In het historische pand Koepoortstraat 6 (expositieruimte Jet Sondaar) treden op van 14.30 – 15.30 uur: Juul Kortekaas, Peter Vullers, Anna Schenk en Tijs van Bragt. De muziek is van Huibert-Jan Vader & Company (gitaar). Gastvrouw is Jacoline Vlaander.

In Herensociëteit De Vergenoeging aan de Gortstraat 30 treden op van 16.00 – 17.00 uur: André van der Veeke, Karel Leeftink, voormalig stadsdichter Jan J.B. Kuipers en de huidige stadsdichter van Middelburg Theo Raats. De muziek wordt verzorgd door Anja Kopmels, gitaar & zang. Gastheer is Theo Raats. Na afloop is er gelegenheid om te toosten op het lustrum (consumpties voor eigen rekening).

De jubileumbundel met 12 gedichten is op iedere locatie te koop. De oplage is 150 exemplaren en de prijs van dit verzamelobject bedraagt 5 euro voor 2 exemplaren.

maandag 14 oktober 2013

DE STAATS-SPAANSE LINIES op shortlist Zeeuwse Boekenprijs


De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur staat op de shortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs 2013.

Voor de Zeeuwse Boekenprijs 2013 zijn dit jaar maar liefst 82 boeken ingezonden. Dit is bijna een verdubbeling in vergelijking met voorgaande edities. De jury van de Zeeuwse Boekenprijs heeft uit de eerder bekendgemaakte longlist van 10 boeken nu een shortlist van 5 titels samengesteld.

De Shortlist van de ZBP 2013 (in alfabetische volgorde):
- Brusse, P. et.al, Geschiedenis van Zeeland deel I en II. W books: Zwolle 2012. 

- Gelder, R. van, Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker vanPasseiland (1659-1729). Uitgeverij Balans: Amsterdam 2012. 

- Jong, O. de, Pier en Oceaan. Atlas Contact: Amsterdam 2012.
- Kisling, C., Het badhuis. De Arbeiderspers: Amsterdam 2013.
- Kuipers, Jan.J.B., De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur. Uitgeverij den Boer de Ruiter: Vlissingen 2013.

De Staats-Spaanse Linies is de enige titel op de lijst die bij een Zeeuwse uitgeverij is verschenen. De auteur won de prijs al eens in 2005 met Het verhaal van Zeeland (Verloren; met Robbert Jan Swiers) en werd eerder genomineerd  met Maritieme geschiedenis van Zeeland (Den Boer | de Ruiter) en Brommers, gitaren en spandoeken (Aprilis).

De Zeeuwse Boekenprijs is in 2003 in het leven geroepen met als doel meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. Het is een initiatief van het Zeeuws Tijdschrift in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek , de PZC en de Week van het Zeeuwse Boek.
Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor deze prijs in aanmerking.

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangt een geldbedrag van 1000 euro en het handgemaakte gouden tegeltje Zeeuws Meisje. Daarnaast zijn er nog twee gerelateerde prijzen. De PZC publieksprijs, waarvoor het publiek kan stemmen op de website van de PZC en de prijs van de Zeeuwse boekhandel, voor een Zeeuwse auteur.

Nieuw zijn dit jaar de accolades. Dit zijn extra waarderingen van de jury voor onder andere het beste debuut en best uitgegeven boek. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de long- of shortlist.

De jury van 2013 bestaat uit: Han Polman, commissaris van de Koning en voorzitter; Paul van der Velde, hoofdredacteur van het Zeeuws Tijdschrift en secretaris; Ton Brandenbarg, voormalig directeur Zeeuwse Bibliotheek; Peter Jansen, hoofdredacteur PZC; Saskia de Bodt, schrijfster, docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en Bijzonder Hoogleraar Illustratie aan de Universiteit van Amsterdam en Jaap de Moor, auteur, militair historicus en winnaar van de ZBP 2011.

Op zaterdagavond 9 november 2013, aan het eind van de Week van het Zeeuwse Boek, zal de uitreiking van de Zeeuwse Boekenprijs 2013 plaatsvinden in de Zeeuwse Bibliotheek.


Jan J.B. Kuipers, De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur. Vlissingen: Uitgeverij Den Boer | De Ruiter, 2013. ISBN 978-90-79875-44-3, tweede druk beschikbaar begin november 2013.
Staats-Spaanse Linies * militaire inundaties * fortificaties * vestingsteden * Vlaanderen * Antwerpen * Zeeuws-Vlaanderen *Tachtigjarige Oorlog * Hollandse Oorlog * Negenjarige Oorlog *Spaanse Successieoorlog * Oostenrijkse Successieoorlog


vrijdag 11 oktober 2013

Staats-Spaanse Linies als monumentale grensgevallen



De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur door Jan J.B. Kuipers (nominatie Zeeuwse Boekenprijs 2013) wordt herdrukt door Den Boer | de Ruiter. Begin november 2013 liggen de boeken in de winkel.

Siebrand Krul schreef in 'Grensgevallen in het landschap' in G/Geschiedenis:
'De grens tussen Knokke en Antwerpen ligt bezaaid met de stille getuigen van de scheiding der Nederlanden. Bijna 450 militaire ingrepen in het landschap herinneren aan de boedelscheiding: forten, schansen, linies en vestingstadjes zoals Damme, Retranchement, Sluis en Hulst. Sommige restanten zijn nog alleen voor een geoefend oog herkenbaar: een merkwaardige perceelvorm, opvallende bulten en kuilen in het landschap, de loop van een dijk of rivier die plots afwijkt. De meeste verdedigingswerken werden namelijk uit natuurlijke materialen opgetrokken. Uitgezonderd hout waren water en aarde overvloedig voorhanden. Daardoor kon de constructie snel gebeuren maar was de houdbaarheidsdatum beperkt.
De feiten zijn genoegzaam bekend. Het begon in 1583 met een raid op het strategisch cruciale Terneuzen. Filips van Hohenlohe wist met voornamelijk Duitse huurlingen de plek te heroveren en liet een imponerend bruggenhoofd optrekken onder de toepasselijke benaming van Moffenschans. De Spanjaarden reageerden met inundaties en de bouw van een ‘tegenfort’. Vanaf dat ogenblik tot en met de Spaanse successieoorlog (1702-1713) bouwden en verbouwden de Spaanse, Staatse en Franse legers een kilometerslange keten van versterkingen. (...) Jan J.B. Kuipers heeft in opdracht van de lokale overheden een ‘grensverleggend’ naslagwerk over de linies geschreven.'
Lees hier verder..

Bestel bij de uitgever (http://www.denboerderuiter.nl/) of bijvoorbeeld hier.

Uiteraard ontbreekt ook de sage van Jantje van Sluis niet in het boek.


donderdag 10 oktober 2013

MANNEN VAN PAPIER in de Osseberg, Grijpskerke


Zaterdag 12 oktober: Poëzie-avond met muziek door ‘De Mannen van Papier’

DE ZEE IS OVERAL

Locatie: Boerderijgalerie De Osseberg, Grijpskerke (www.deosseberg.nl)

Dichters: Tijs van Bragt, Jan Kuipers, Thom Schrijer, André van der Veeke

Gitarist: Albert de Vos

Beeldend kunstenaar-decorbouwer-regisseur: Ko de Jonge

Een zeer afwisselende avond met verrassing, humor, muzikale intermezzi en visuele inbreng
Meer info: www.ballustrada.eu/home/ De Mannen van Papier

Aanvang: 19.30 uur Toegang: € 12,– Reserveren: 0118-625284
Adres: Singelweg 11 (bij Sint Laurens)

V.l.n.r. Thom Schrijer, Wim Hofman, Jan Kuipers, André van der Veeke

zondag 29 september 2013

'Koeien, polder en water doken slag om slinger op'

Eén van de gastheren, Bert Bevers, meldde het volgende over het bezoek van zes Zeeuwse en één Dordtse dichter aan literair café Den Hopsack in Antwerpen, zaterdag 28 september 2013:
"Het hoeven niet altijd Zeeuwse mosselen en Zeeuwse oesters te zijn: in literair café Den Hopsack aan de Grote Pieter Potstraat 24 in Antwerpen waren deze zaterdagmiddag niet minder dan zeven Zeeuwse díchters te vinden. Die traden daar op in het kader van een literair rendez-vous van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen, die dat er regelmatig brengt onder de noemer Publiek Geheim. Hoewel Tijs van Bragt, Kees Klok, Jan J.B. Kuipers (oud-stadsdichter van de Zeeuwse hoofdstad Middelburg), Dieuwke Parlevliet, Theo Raats (huidig stadsdichter van Middelburg), André van der Veeke en Thom Schrijer elk hun eigen, volstrekt particuliere stem hebben viel op welk een invloed de provincie Zeeland op hun werk heeft. Koeien, polder en water doken slag om slinger op. De dichters werden voorbeeldig ingeleid door Frank Decerf, ondervoorzitter van de VVL. Op de foto staand van links naar rechts André van der Veeke, Kees Klok, Theo Raats en Dieuwke Parlevliet, en zittend Jan J.B. Kuipers, Tijs van Bragt en Thom Schrijer."
De link:

Zeeland boven in Den Hopsack, Antwerpen

Het optreden vond plaats in het kader van 'PUBLIEK GEHEIM; literaire ontmoetingen van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen in Den Hopsack', Grote Pieter Potstraat 24, 2000 Antwerpen.


Boven v.l.n.r. André van der Veeke, Kees Klok, Theo Raats, Dieuwke Parlevliet; onder v.l.n.r. Jan J.B. Kuipers, Tijs van Bragt, Thom Schrijer.

maandag 9 september 2013

Noord en Zuid in de Franse tijd

Verschenen:

Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap
De Nederlanden in de Franse Tijd

In het kader van de festiviteiten van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden verscheen in september 2013 bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen het boek Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap. De Nederlanden in de Franse Tijd van Jan J.B. Kuipers. Dit rijk geïllustreerde boek geeft een gevarieerd overzicht van een roerige periode in de geschiedenis van de Lage Landen: het huidige Nederland en (voornamelijk Nederlandstalig) België.

De leus ‘Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap’ uit de Franse revolutie weerspiegelde de politieke ideologie in de Nederlanden na de komst van de Fransen. De Franse tijd (1794-1815) vertoont in de geschiedenis van België en Nederland overeenkomsten en aanzienlijke verschillen. Het Zuiden werd ingelijfd, Nederland kwam pas in 1810 onder de keizerlijke knoet van Napoleon, na veelbewogen perioden als de Bataafse Republiek, Bataafs Gemenebest en Koninkrijk Holland. De gevolgen waren blijvend. Beide landen zouden in hun huidige vorm zonder de Franse tijd niet bestaan.

De Nederlandse vrijheidsmaagd op een gevelbord uit 1798, afkomstig van het stadhuis in Den Bosch (collectie Noordbrabants museum). Dit bord hing in de Bataafse revolutiejaren aan de gevel van het Bossche stadhuis, waar men eerder het stadswapen had weggekapt (foto H.M.D. Dekker).

Kortstondig behoorden Nederland en België tot een revolutionair begonnen wereldrijk, dat ingrijpende hervormingen bracht zoals scheiding van kerk en staat, invoering van de burgerlijke stand, een onafhankelijke rechterlijke macht en parlementaire democratie. De schaduwzijden waren enorm: Franse uitplundering, economische ruïne, onderhoud van hongerige en haveloze troepen, burgeroorlog, invasies, het sterven van duizenden soldaten in den vreemde. Vrijheid Gelijkheid, Broederschap behandelt de macro-ontwikkelingen én de menselijke factoren van ambitie, verraad, staatsgrepen, oorlogsellende, hielenlikkerij en onverzoenlijk verzet. Het boek belicht eveneens de voorgeschiedenis: de Brabantse Omwenteling in het Zuiden en de Patriottentijd in het Noorden. Ook komt de ongelukkige hereniging van Noord en Zuid aan de orde, uitlopend op de Belgische Revolutie van 1830.

De schrijver besteedt ook aandacht aan het gebied van zijn roots: Zeeland, met o.m. hoofdstukken over de Napoleontische versterking van de (Wester)schelde en de Walcheren Campaign met het verwoestende Engelse bombardement op Vlissingen in 1809.

Vergeten figuren als de verstokte revolutionaire Maria 'Mietje' Hulshoff komen eveneens over het voetlicht. Hulshoff (1781-1846) is een van de opvallendste vrouwen in de geschiedenis van de Bataafse en Franse tijd. Zij erfde het politiek engagement van haar vader, doopsgezind predikant in Amsterdam. Het ideologische ‘afglijden’ van de opeenvolgende Bataafse regimes vervulde Mietje met grote ergernis. Met de oud-Patriot Samuel Wiselius schreef Maria Hulshoff onder haar eigen naam de pamflettenserie Verzameling van brieven, gewisseld tusschen Valerius Publicola te Amsterdam en Caius Manlius te Utrecht, verspreid in 1804. Hulshoff werd hiervoor gearresteerd. In 1806 nam ze stelling tegen de monarchie onder Lodewijk Napoleon met de vlammende Oproeping van het Bataafsche volk, waarin ze aanspoorde tot massaal, geweldloos verzet. ‘Gij ziet hoe ene Vrouw, door niemand ondersteund, handelt’, schreef ze moedig en ook aandoenlijk in het voorwoord. Alle exemplaren werden in beslag genomen. Hulshoff wilde om propagandistische redenen berecht worden en eiste arrestatie. Na lange verhoren werd zij aangeklaagd, maar haar advocaten Johan Valckenaer en Willem Bilderdijk legden in hun pleitrede de nadruk op haar geestestoestand. Bilderdijk noemde haar een ‘buiten de natuurlijke staat van geestbedaardheid geworpen juffer’, die men moeilijk ‘ter misdaad [kon] rekenen dat zij uitdrukt wat zij voelt’. Hulshoff zond hen gebelgd weg. Volgens geruchten zou zij ooit een aanslag op Napoleon zelf hebben beraamd. Na een periode in o.m. de Verenigde Staten eindigde ze als ijveraarster voor verbetering van de gezondheidszorg en hygiëne, en voor vaccinatie. Haar laatste bekende publicatie is De koepok-inenting beschouwd, en tien bedenkingen overwogen (1827).

Jan J.B. Kuipers, Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap. De Nederlanden in de Franse Tijd, Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, ISBN 978.90.5730.904.5, prijs € 29,95 – 160 pagina's.

woensdag 28 augustus 2013

Staats-Spaanse Linies en de Gentse barge

Dinsdag 27 augustus meegewerkt aan een programma van AVS Oost-Vlaamse Televisie voor de reeks 'De Zeeuw van Vlaanderen'. Onderwerp: mijn intussen vrijwel uitverkochte boek De Staats-Spaanse Linies: monumenten van conflict en cultuur.

Locatie: de befaamde Gentse barge, op een tripje Zelzate-Sluiskil v.v. over het Kanaal van Gent naar Terneuzen. 

Zie de folder van het boek, of lees het auteursartikel op Historiek.
















(foto's H.M.D. Dekker)

Jan J.B. Kuipers, De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur. Vlissingen: Uitgeverij Den Boer | De Ruiter, 2013. ISBN 978-90-79875-44-3, € 19,90
Staats-Spaanse Linies * militaire inundaties * fortificaties * vestingsteden * Vlaanderen * Antwerpen * Zeeuws-Vlaanderen *Tachtigjarige Oorlog * Hollandse Oorlog * Negenjarige Oorlog *Spaanse Successieoorlog * Oostenrijkse Successieoorlog

zondag 4 augustus 2013

Van Rotterdam tot Afghanistan

Nog altijd verkrijgbaar: Tot het gaatje en dan verder - het 'professionele levensverhaal' van Mar en Lenie Aalders.

Mar Aalders (Vlaardingen 1938) werkte 24 jaar in Rotterdamse oude wijken. In 1995 begon hij –samen met zijn partner Lenie Kanters- met het Buro Werk op Maat, dat het creëren van nieuwe werkgelegenheid tot doel had. Het Buro was actief in vele Nederlandse steden en was betrokken bij de ontwikkelingen in de Balkan. Vanaf 1995 werkten Mar en Lenie actief aan de wederopbouw van Bosnië-Herzegovina, kanton Tuzla. Terug in Nederland (2000) volgde een periode van opbouwwerk in Middelburg. Van 2006 tot 2010 waren Mar en Lenie betrokken bij projecten in Afghanistan. Sindsdien werkt Mar als vrijwilliger/opbouwwerker in Middelburg, terwijl Lenie actief is voor onder meer de Wereldwinkel en Terre des Hommes.

Bestel 'Tot het gaatje en dan verder' via: bestel@drukkerijmiddelburg.nl






donderdag 4 juli 2013

Nieuw nummer Ballustrada

In juni 2013 verscheen het eerste dubbelnummer van de jaargang 2013 van Ballustrada, al ruim 26 jaar Nederlands literaire zuidwester.

Na 2013 houdt de Provincie Zeeland op met het verstrekken van subsidie aan ons tijdschrift. De redactie peinst er echter niet over om met de uitgave van Ballustrada te stoppen. We gaan door met het vervaardigen van ons blad, dat al jaren landelijk de aandacht trekt.


In de jongste uitgave heeft Bert Bevers voor de rubriek Laaglandse Poëzie opnieuw een interessant gezelschap dichters bijeengedreven. Deze keer zijn ze niet afkomstig uit Antwerpen, maar uit West-Vlaanderen. Opmerkelijk zijn ook de gedichten van P.J. Sas uit Rotterdam. Jabik Veenbaas is bijna een vaste gast geworden, evenals Hendrik Carette. Ook Tijs van Bragt en Gerard Berends zijn present. In de rubriek Taal Ver Taal heeft Kees Klok met artistieke precisie gedichten van Susan Wicks in het Nederlands herdicht. Op prozagebied verhalen van Ellen van Pelt, Johan Bordewijk, John Toxopeus en onze redacteuren. De vaste scribenten van rubriek en column hadden er deze keer opmerkelijk veel zin in. Hun bijdragen zijn misschien wat minder getergd dan de laatste tijd gebruikelijk, maar getuigen van opmerkelijke inzichten. Komt de wijsheid inderdaad met de maanden?

Van mijzelf twee bijdragen. Allereerst het korte verhaal 'Bull Run' over de vooravond van de Joegoslavische burgeroorlog en het fenomeen van de voorspelling in beeldende kunst en literatuur. Verder de veertiende aflevering van de reeks 'De Juiste Verkeerde Verbanden',
'waarin de auteur zijn door omstandigheden nimmer gehouden speech aanpast aan de noden van het moment, en dankzij een heviger dan gebruikelijk zwalkende koers alle klippen omzeilt: de lethargische werking van negentiende-eeuws Zierikzee, het tweelingschap van zijn en zien, sociaal-democratisch kiezersbedrog, de saaiheid van Schimmelpenninck, het onderschatten van de Mythe en een nieuwe jeugd voor Adolf Hitler.'
Klik hier voor de bespreking van het nummer op 'Zeeland Geboekt'.

Redactie: André van der Veeke, Jan J.B. Kuipers, Johan Everaers
Adres: Oranjestraat 24a, 4532 BS Terneuzen
Website: www.ballustrada.eu
E-mail: avdveeke@zeelandnet.nl

Los nummer € 12,50, abonnement € 19,00 (4 nummers, inclusief porto)
Bankrekening 49 92 02 864 t.n.v. Stichting Zeeuws Licht

Auteursaanwijzing: stuur behalve uw digitale bestand een papieren versie naar het redactieadres.

maandag 10 juni 2013

'De Avond van de Poëzie' in Groede

22 juni 2013: Nederlandse en Vlaamse dichters galmend in de dorpskerk

Op zaterdag 22 juni begint om 20:00 uur in de Grote Kerk van Groede (West Zeeuws-Vlaanderen) de tweede editie van De Avond van de Poëzie. Inloop vanaf 19:30 uur.

Het programma biedt voordrachten en muziek met karakter door een mix van Vlaamse en Nederlandse dichters.
Voordrachten van Awoert (Nathan van der Hooft), Annemieke Gerrist, Jan J.B. Kuipers en Maud Vanhauwaert. Muziek van Krapuul. De presentatie is in handen van dichter Tijs van Bragt.

De entree per persoon is €9, inclusief welkomstdrankje. De poëzie en muziek wisselen elkaar af gedurende twee maal een uur, tussendoor is er pauze. Na afloop heeft u de mogelijkheid gedichtenbundels te kopen, al dan niet gesigneerd.

GROTE KERK GROEDE
Markt 1
4503 AG Groede


Een spannende maand met speurder Siebe Edens

 Juni - Maand van het spannende boek

Het gezicht van de barman was danig geteisterd. Zijn gezicht was opgezwollen, beide ogen waren omgeven door blauwe en gele kringen; het doorgaans opvallende effect van zijn lichtblauwe ogen was compleet tenietgedaan. Hij schoof zijn tijdschrift weg en liep als een oude man naar de tap.
‘Je moest m’n rug eens zien,’ zei Willem. ‘En eigenlijk had jij er zo uit moeten zien. Het is allemaal jouw schuld.’
Instinctmatig draaide Siebe zich een kwartslag op zijn kruk, zodat zijn onbeschermde rug niet meer naar de ingang van het café was gekeerd.
‘Hoezo,’ zei hij toonloos.
‘Ze kwamen naar je vragen vanmiddag.’
‘Ze?’
‘Nou ja, één vent. Boom van een kerel.’ Willem stak ter demonstratie zijn rechterhand zo ver mogelijk boven zijn eigen hoofd, en liet hem meteen weer met een van pijn vertrokken gezicht zakken. 
‘Je hebt toch niks gezegd? Je weet dat ik liever incognito blijf.’

Een fragment uit de jongste polderthriller rond de dorstige Groninger speurder Siebe Edens, in een nieuw avontuur dat zich wederom grotendeels in Zeeland afspeelt.

Siebe Edens, ‘particuliere recherche & inlichtingen’, ontmoet in het Groninger Museum een Zeeuwse uitgever die kort daarop wordt vermoord. Bij zijn naspeuringen in opdracht van de vader van het slachtoffer belandt Siebe in de naweeën van een oorlog tussen occulte damesclubjes, waarin een levensgevaarlijke therapeute én zijn oude vriendin Sophie Duvelaer zijn pad kruisen. Vóór hij de dader vindt moet Siebe een aantal aanslagen op zijn persoon doorstaan en ziet een stoet personages aan zich voorbijtrekken, ieder met geheel eigen obsessies en gedachtekronkels.

De Put is een literaire polderthriller volgens het recept van de neo noir: natglimmende straten, nodeloos geweld, bizarre erotiek en een piekerende antiheld. Schrijver Marcel Orie over Siebe Edens: ‘Een tragische Don Quichote, een hedendaagse speurder uitgevoerd naar de middeleeuwse hoofse cultuur. Leren jack en een saffie in de mondhoek geklemd. Harder gekookt dan deze Groningse private eye vinden we ze niet. Siebe leeft de blues. Leonard Cohen zei ooit dat hij zichzelf niet als pessimist zag. Zijn verklaring: een pessimist is iemand die verwacht dat het ieder moment gaat regenen, terwijl Cohen zich al helemaal doorweekt en verregend voelde. Cohen had het evengoed over Siebe kunnen hebben.’

Een uitgave van Uitgeverij Liverse, www.liverse.nl
ISBN 978 90 76982 82 3, 250 pag., € 15,--

Mia Timiaan op www.timiaan.nl
'Een hilarisch en helaas ook nog eens herkenbaar verhaal. Zeeland Noir, zwart van hart, stinkend naar aangespoelde geheimen vanuit het meest hardnekkige slik.'

Paul van Leeuwenkamp in Holland SF 2012 nr. 2:
'De deprimerende, nihilistische toon van de neo noir als kern van de menselijke existentie, waarbij het niet uitmaakt of die mens bij Sirius, in het Elfenrijk of in Zeeland is, zelfs niet wanneer die mens een woordenafbijtende Groninger is. Behalve met wat humor compenseert Jan J.B. Kuipers deze toon vooral door zijn verhaal bijna voortdurend in beweging te houden.Vanuit deze complexe en ambitieuze compositie weet Kuipers de kern van het verhaal, misschien wel de kern van zijn schrijverschap, op de lezer af te vuren: de kracht van het woord. Deze kern komt tot uiting in de werkwijze van de hoofdpersoon Siebe Edens, die voor de zoveelste keer zijn zaak oplost door maar wat aan te rommelen en links en rechts wat woorden rond te strooien – suggesties, vermoedens, ongefundeerde beschuldigingen – waar men dan op reageert. Het woord is machtig, het woord is magisch…'

vrijdag 17 mei 2013

Op pad met de Zwartkijker en de Witkijker


Kieperten en de Toverwolk
: 'Bij elke klokslag krijg je er een rimpel bij, na zeven keer zeven slagen ben je voor eeuwig van mij!'

'Met deze spreuk heeft tovenaar Jokum-Akum het jongetje Kieperten betoverd. Gelukkig is er Jacobus de oude klokkenmaker die weet hoe de betovering weer ongedaan kan worden gemaakt. Ook nicht Bibibi die alles weet van gedoe met de tijd zal hem kunnen helpen. Ze gaan op reis naar het Koekoeksklokkeneiland en het is deze zoektocht die dit boekje zo avontuurlijk maakt. Onderweg krijgen ze het aan de stok met een enge wolk van groene rook en ook leren ze allerlei interessante figuren kennen zoals de Zwartkijker, de Witkijker, keizer Karolus en het muzikale tweetal Adalie en Olaf. Uiteindelijk bereiken ze het eiland Omfala en wordt er aan het probleem van Kieperten op slimme wijze een eind gemaakt. Dit verhaal waarin alles draait om het begrip 'tijd' is bijzonder aardig geschreven. De dialogen zijn leuk, de namen van de hoofdfiguren zijn grappig en het boek zit vol fantasie. Achterin vinden we nog enige vragen en opdrachten waardoor de lezers ook creatief met de taal kunnen leren omgaan. De zwartwitillustraties en de kleurrijke kaft zijn eveneens de moeite waard. Vanaf ca. 7 jaar.'
[recensie Johan Berenschot]
Kieperten en de toverwolk is verkrijgbaar bij uitgeverij Maretak, www.maretak.nl

ISBN 978-90-437-0210-2
€ 10.50, 88 pagina's, geïllustreerd, gebonden
in voorraad, direct leverbaar

Trefwoorden: slechte tovenaars, ontmoetingen met vreemde figuren, spanning, bang zijn
Genre: fantasie, leeftijd: 6+ AVI: M7

donderdag 16 mei 2013

Concert bij de buren, binnenstad Middelburg

Concert bij de buren op 9 juni 2013 in binnenstad Middelburg

Op zondagmiddag 9 juni a.s. wordt er in de binnenstad van Middelburg (omgeving Koepoortstraat/Singelstraat) vanaf 14.00 uur de activiteit Concert bij de buren georganiseerd. Op vier verschillende adressen kan een klassiek concert van circa twintig minuten worden gevolgd. Na het bijwonen van het eerste concert is het de bedoeling dat het publiek driemaal van adres wisselt.

Programma

- Singelstraat 2:
Voormalig stadsdichter Jan J.B. Kuipers en pianist Friedo de Valk brengen een wervelend en verrassend programma van poëzie omlijst met muziek.

Jan Kuipers publiceerde ongeveer zestig boeken en honderden bijdragen op het gebied van geschiedenis, archeologie, letteren, Science Fiction, thrillers en jeugdliteratuur. In 2005/2006 was hij stadsdichter van Middelburg. Friedo de Valk is een ervaren pianist, die met veel plezier zijn muziek met u wil delen.

- Galerie Koepoortstraat 6:
Ensemble Musica Vicina (wat betekent: muziek voor/van de buurt/buren) bestaat uit twee violen, altviool, cello en harmonium/piano. Musica Vicina speelt schitterende kamermuziek, o.a. van Dvorak, Boyce, Brahms en Anderson. De stukken variëren van een wals en een wiegelied tot een swingende tango.

- Singelstraat 5:
Les Idées Heureuses werd in 2012 opgericht door Marco Ketels (classicus, zanger en blokfluitsolist), Annelies Poortvliet (viola da gamba) en André Poortvliet (klavecimbel). In deze triobezetting richt het ensemble zich op het uitvoeren van kamermuziek uit de Barok. De bezetting van het ensemble is flexibel. Op deze middag treden voor u op: Marco Ketels (blokfluit/zang) en André Poortvliet (klavecimbel).

- Koepoortstraat 10 (Bed & Breakfast ’t Poorthuys):
Gemengd Koor Tourdion, voor ouders en vrienden van de Vrije School Zeeland, bestaat sinds 1985 en staat momenteel onder de bezielende leiding van Margie van Rabenswaaij. Het koor zingt muziek uit verschillende tijden en eeuwen. Het repertoire varieert van klassieke liederen tot volksmuziek, soms juweeltjes in eenvoud en emotie. De ruim twintig mannen en vrouwen van Tourdion zoeken met veel plezier en saamhorigheid naar vertolking van muziek die zowel henzelf als u raakt.

Omdat de concertjes worden gegeven in verschillende huiskamers is er een maximum aantal van honderd mensen dat kan worden ontvangen, tijdig inschrijven is dus noodzakelijk. Kaarten voor de serie concertjes kosten € 5,-, inclusief één consumptie. Na afloop is er een gezamenlijke afsluiting met hapje en drankje aan Koepoortstraat 6. Inschrijven kan via concertjesmiddelburg@gmail.com of via telefoonnummer 0118 63 93 44 (maandag t/m donderdag tussen 19.00 en 20.00 uur) 
Uitgebreide informatie over de concertmiddag op www.concert-buren.nl (te raadplegen vanaf 25 mei).

Foto: Jan Kuipers tijdens Poëzie op de Vismarkt, 26 augustus 2012 (foto Heleen Dekker).


maandag 29 april 2013

Postuum gesjouw met Dante


'Ravenna, hoofdstad van de gelijknamige provincie in noordoost-Italië, is vooral bekend als vroegmiddeleeuwse ‘mozaïekstad’ en trekt om die reden jaarlijks vele duizenden bezoekers uit alle delen van de wereld. Een in dit opzicht atypisch monument is vaste prik op de excursielijst van veel cultuurtoeristen: het graf van de ‘goddelijke dichter’ Danta Alighieri (1265-1321), vlakbij het Piazza Garibaldi (Via Alighieri).'

In Archeologie Magazine 2013 nr. 2 verscheen mijn artikel 'De eeuwige rust van de goddelijke dichter. Het wel en wee van Dantes graf in Ravenna'. Een relaas van gesjouw met stoffelijke resten en folkloristische rivaliteit tussen Florence en Ravenna tot in recente jaren, met een uitstapje naar de raadselachtige moord op Siger van Brabant in 1284.

Bekijk de site van het blad.



De ‘tumulus’ naast het officiële monument, waarin Dante’s beenderen tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog waren ondergebracht (foto H.M.D. Dekker).


vrijdag 5 april 2013

Presentatie 'De Staats-Spaanse Linies' in museum Het Bolwerk, IJzendijke

'Waan je veldheer op de wallen van een fort'. Onder deze titel besteedden PZC en BN / De Stem (auteur René Hoonhorst) op vrijdag 5 april aandacht aan de manifestatie van zaterdag 6 april 2013 in museum Het Bolwerk te IJzendijke. Daar, aansluitend in de historische kerk en het museum, werden mijn nieuwe boek De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur en de expositie Staats en Spaans in de clinch gepresenteerd. Onderwerp van het boek is de wordingsgeschiedenis en historische context van een stelsel van verdedigingswerken en vestingsteden in Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen, ontstaan sinds de Tachtigjarige Oorlog tot en met de achttiende eeuw, latere aanpassingen daargelaten.


De latere zestiende eeuw is een tijd van oproer en oorlog, waarin ook de Staats-Spaanse Linies ontstaan. Dit complex van forten, schansen, linies en vestingstadjes telt zo’n 450 objecten in een gebied van 80 x 40 kilometer langs de landsgrens tussen Knokke en Antwerpen. Scheppers zijn de Spaanse, ‘Staatse’ en Franse militaire apparaten, gedurende de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tot en met de Spaanse Successieoorlog (1701-1714) – latere aanpassingen niet meegerekend.
Sommige elementen spelen nog een rol in de Tweede Wereldoorlog. De Linies vertegenwoordigen ruim vier eeuwen geschiedenis, die het huidige karakter van Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen en Zeeland sterk meebepalen. In het Noorden herinneren ze aan de ontstaansgeschiedenis van de Republiek, die zo belangrijk was voor de nationale identiteit. Voor het Zuiden symboliseren ze, aldus een recente publicatie, ‘het lot van Europees slagveld dat het Vlaamse land eeuwenlang beschoren is geweest’. De Staats-Spaanse Linies, monumenten van conflict en cultuur plaatst de Linies in de historische en krijgshistorische context.

Het rijk geïllustreerde gebonden boek schenkt eveneens aandacht aan de voorgeschiedenis, spannende episoden, anekdoten en volksverhalen. Maar ook aan landschap en natuur. Een lexicon van vestingtermen, een atlas en veel kruisverwijzingen komen tegemoet aan de naslagbehoefte.

Doordat de provincie Oost-Vlaanderen, de provincie Zeeland en Het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling het boek mogelijk hebben gemaakt, is de verkoopprijs voor het publiek  laag gehouden: € 19,90. 

Zie de folder van het boek, of lees het auteursartikel op Historiek.
Jan van Damme schreef op zijn weblog 'Zeeland geboekt' (PZC) op 9 april 2013:

‘Zo eens in de zoveel tijd voel je het: dit is een boek, dat doet er toe. Ik had dat afgelopen jaar met de eerste twee delen van de nieuwe omvattende Geschiedenis van Zeeland. Bij het lezen van De Staats-Spaanse Linies, een rijk uitgegeven boek dat afgelopen zaterdag 6 april 2013 in IJzendijke werd gepresenteerd, kon ik wederom maar tot één conclusie komen: wie de streekhistorie geen dode letter vindt, zal deze hardcover met aandacht tot zich moeten nemen. En dat is bepaald geen straf, neem dat maar van mij aan. Jan J.B. Kuipers heeft een pen die tot doorlezen maant.’ Lees hier het vervolg van de bespreking.


Overhandiging van het boek door de auteur aan de op de presentatie aanwezige Prins Maurits met gevolg (foto Heleen M.D. Dekker).

Jan J.B. Kuipers, De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur. Vlissingen: Uitgeverij Den Boer | De Ruiter, 2013. ISBN 978-90-79875-44-3, € 19,90


Staats-Spaanse Linies *  militaire inundaties * fortificaties * vestingsteden * Vlaanderen * Antwerpen * Zeeuws-Vlaanderen *Tachtigjarige Oorlog * Hollandse Oorlog * Negenjarige Oorlog *Spaanse Successieoorlog * Oostenrijkse Successieoorlog

woensdag 20 maart 2013

De koningsgraven van Paphos

Cyprus negatief in het nieuws? Het is hopelijk een kortstondige ECB-nachtmerrie. Een prachtig eiland met een zeer gelaagde en rijke historie. 

De 'Koningsgraven' van Paphos in het zuidwesten van Cyprus herinneren aan een bijzondere periode in de geschiedenis van dit eiland op de grens van Avond land en Oriënt. Ze stammen uit de tijd dat het behooorde tot het Egyptische rijk van de Ptolemaeën, de dynastie van Cleopatra.

Zie mijn artikel hierover in Archeologie Magazine 2010, nu ook digitaal beschikbaar.








Toegangspoort van één van de Koningsgraven (foto Heleen Dekker).


donderdag 14 maart 2013

Brommers, gitaren en spandoeken

In Trouw van dinsdag 12 maart 2013 schreef Jean Jacques Suurmond zijn column 'Brommers, gitaren en een groot licht op de Westerschelde' naar aanleiding van het al in 2005 verschenen Brommers, gitaren en spandoeken.

Suurmond:

"De bandnaam Hungry Sect 'ontsierde zeker vijfentwintig jaar een muur van de Sint-Jacobskerk in Vlissingen'. Zo begint het boek 'Brommers, gitaren en spandoeken' van Jan Kuipers, dat vijftig jaar jongerencultuur in Zeeland beschrijft.
Ik kreeg het voor mijn verjaardag en kom er veel oude vrienden in tegen. Het waren de sixties, we waren jong, we hadden idealen, een groot licht lag op de Westerschelde.
Ik ben degene die 's nachts met een bokkenpoot de naam 'Hungry Sect' op die kerk heeft gekalkt."

Mysterie opgelost! De auteur achtte het boek uitverkocht, maar bolcom heeft er kennelijk nog wel een paar.


Recensie Martin de Jong:

"Een 'invasie van termieten', zo omschreef het Vaticaan eind jaren vijftig de opkomst van het nozemdom. Dit jaar zijn er in Zeeland diverse tentoonstellingen en evenementen waarin positiever over de jeugd van toen en nu bericht wordt, deze documentaire over een halve eeuw jongerencultuur is er een uitvloeisel van. Den Haag gold in de jaren zestig als 'beatstad nummer een', maar ook in de Zeeland wemelde het van de bandjes met fraaie benamingen als de 'Delta Blues Band'. Populaire Zeeuwse representanten van de indo-rock waren Ronny and his Javelins, met op drums 'neger-showman-zanger' Turry. Britse topbands wisten Zeeland te vinden (Pink Floyd in Vlissingen!). Van de eerste rockers tot aan Blof, het wordt allemaal fraai in beeld gebracht en van gedegen commentaar voorzien. Het is de Zeeuwse jongerencultuur die hier belicht wordt, maar het boek is ook aanbevolen voor lezers elders in het land die geïnteresseerd zijn in popmuziekgeschiedenis. Met veel kleuren- en zwartwitfoto's en een register."

zondag 10 maart 2013

Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap

Voor 2013 staan twee nieuwe historische publieksboeken op stapel: De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur (Vlissingen: Den Boer | De Ruiter, ISBN 978-90-79875-44-3) en Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap. De Nederlanden in de Franse Tijd (Zutphen: Walburg Pers, ISBN 9789057309045).

De leus 'Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap' uit de Franse revolutie weerspiegelde de politieke ideologie in de Nederlanden na de komst van de Fransen. De Franse tijd (1794-1815) vertoont in de geschiedenis van België en Nederland overeenkomsten en aanzienlijke verschillen. Het Zuiden werd ingelijfd, Nederland kwam pas in 1810 onder de keizerlijke knoet van Napoleon, na veelbewogen perioden als de Bataafse Republiek, Bataafs Gemenebest en Koninkrijk Holland. De gevolgen waren blijvend. Beide landen zouden in hun huidige vorm zonder de Franse tijd niet bestaan.

Kortstondig behoorden Nederland en België tot een revolutionair begonnen wereldrijk, dat ingrijpende hervormingen bracht zoals scheiding van kerk en staat, invoering van de burgerlijke stand, een onafhankelijke rechterlijke macht en parlementaire democratie. De schaduwzijden waren enorm: Franse uitplundering, economische ruïne, onderhoud van hongerige en haveloze troepen, burgeroorlog, invasies, het sterven van duizenden soldaten in den vreemde. Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap behandelt de macro-ontwikkelingen én de menselijke factoren van ambitie, verraad, staatsgrepen, oorlogsellende, hielenlikkerij en onverzoenlijk verzet. Het boek belicht eveneens de voorgeschiedenis: de Brabantse Omwenteling in het Zuiden en de Patriotten in het Noorden. Ook komt de ongelukkige hereniging van Noord en Zuid aan de orde, uitlopend op de Belgische Revolutie van 1830.

Een breed opgezet verhaal van een zeer woelige periode, met als weinig benutte invalshoek voor dit tijdvak de gebeurtenissen in het huidige Nederland én Nederlandstalig België.

Jan J.B. Kuipers, Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap. De Nederlanden in de Franse Tijd.
Zutphen: Walburg Pers, ISBN  9789057309045, €  29,95.
Verschijnt september 2013. Bestelinformatie.

dinsdag 19 februari 2013

De gouden jakhals


'Een gouden beeldje van Anubis, de jakhalsgod, de gids van de doden! Het zat duidelijk in die vaas verstopt. Dat betekent vast dat het van de overkant van de Nijl komt, uit de dodenstad. Ik snap nu wel waar Neroepe zijn rijkdom vandaan haalt.'
Het meisje Neftis en de Schorpioenman Aanen nemen het in het oude Egypte op tegen een bende grafrovers onder leiding van een rijke koopman.

Een nieuwe e-uitgave van een ouder Vlaams filmpje: De gouden jakhals. Een spannend historisch avontuur met aandacht voor de cultuur en de godenwereld van het oude Egypte omstreeks 1400 voor Christus. Leeftijd 10-12 jaar.


Bestel hier voor dik één euro.







Oorspronkelijke cover (2003)

donderdag 14 februari 2013

De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur

Op zaterdagmiddag 6 april 2013 wordt in museum Het Bolwerk te IJzendijke een nieuw historisch boek van Jan J.B. Kuipers gepubliceerd: De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur (uitgeverij den Boer | de Ruiter, Vlissingen), over vier eeuwen forten, schansen, linies, vestingstadjes en hun historische context in het grensgebied tussen Knokke en Antwerpen.


Musketier met vorkmusket, 
begin zeventiende eeuuw.

dinsdag 22 januari 2013

Onthulling stadsdichterstegels Middelburg


Donderdag 31 januari, Nationale Gedichtendag, vindt op het Koorkerkplein in Middelburg de onthulling plaats van de Stadsdichterstegels, die onlangs zijn verplaatst van het Tympaanplein (Markt) naar deze nieuwe locatie. Elke voormalige stadsdichter (tot nu toe vijf) heeft een tegel met daarop enkele regels uit een eigen gedicht. Reden voor de verplaatsing was het feit dat gedurende het hele zomerseizoen de tegels op het Tympaanplein aan het zicht waren onttrokken door terrasstoelen.

De onthullingsplechtigheid begint om 16.00 uur met een welkom door Karel Leeftink namens de Werkgroep Poëzie van de Kunst- en Cultuurroute Middelburg. De onthulling zelf wordt verricht door de Middelburgse wethouder van cultuur Ed de Graaf. De nieuwe (zesde) stadsdichter Theo Raats leest vervolgens zijn speciale tegelgedicht ‘Voor de stadsdichters’.

Aansluitend (16.15 uur) organiseert de Werkgroep Poëzie een korte poëziebijeenkomst in het aanpalende Jazz Café Desifinado. Hier treden naast de stadsdichters van weleer zoals Jan JB Kuipers ook de huidige stadsdichter Theo Raats en anderen op: : Anna Schenk, Jacoline Vlaander, Juul Kortekaas e.a. Een bescheiden initiatief, dat mogelijk in de komende jaren op Nationale Gedichtendag in Middelburg kan uitgroeien tot een groter evenement.

Eind: 17.30 uur



maandag 21 januari 2013

'Manoeuvreren tussen werkelijkheid en fictie'

Een bespreking van de op 20 januari gepresenteerde bundel Een ramp van 5000 tekens in 'Zeeland Geboekt' door Jan van Damme (PZC): over het manoeuvreren tussen werkelijkheid en fictie, taalrijkdom, verbeelding - en het heden, het nabije verleden en vervlogen tijden.

Een ramp van 5000 tekens is verschenen bij Uitgeverij Liverse.

maandag 14 januari 2013

Actueel: presentatie Zierikzee 20 januari


Op zondagmiddag 20 januari vindt in het Stadhuismuseum te Zierikzee de presentatie plaats van de verhalenbundels Het Grote Gedicht en andere verhalen van Johan Everaers en Een ramp van 5000 tekens van Jan J.B. Kuipers. Presentatie: Kees Klok. De boeken zijn de eerste uitgaven in het nieuwe jaar van Uitgeverij Liverse te Dordrecht.  Het museum is zondagmiddag 20 januari vrij toegankelijk voor de bezoekers van de boekpresentatie. Op zondagmiddag mag in Zierikzee vrij worden geparkeerd. 
Het programma begint om 14.30 uur. 

Optredens: Ton Brandenbarg, Johan Everaers, Kees Klok, Jan Kuipers, Jan Verschoore.



zondag 13 januari 2013

Echo's van het water

Met de zestigjarige herdenking van de Februariramp 1953 in het verschiet dook ook dit boekje weer op in enkele regionale boekwinkels: Echo's van het water, uitgegeven als boekenweekgeschenk van de Week van het Zeeuwse boek in 2002 en geschreven in samenwerking met Cees Maas


De 'Epiloog aan de Oosterschelde' in het boekje luidt als volgt:

Ik ken niets dat doortrapter is dan water, schrijft Ed. Hoornik. We zitten op het terras aan de Oosterschelde, bij Heerenkeet, waar onze tocht begon. Het weer is niet best. Het water waait het haventje in. Polyester bootjes dobberen wild aan hun ankerlijnen.
Gisteren hebben we een andere tekst gelezen, toen we een bezoekje brachten aan het Topshuis, de eenzame kolos op het voormalige werkeiland Neeltje Jans.
‘Zeeland is veilig’, sprak koningin Beatrix, toen ze precies op die plek in 1986 de stormvloedkering voor geopend verklaarde.  Op dit magistrale sluitstuk van de Deltawerken staat een monument met een dichtregel van Ed Leeflang.

Hier gaan over het tij
de maan, de wind en wij.

Dat staat er.  Het is een simpele en briljante dichtregel waar je van alles in kunt vermoeden. Van de hoogmoed van de mens, die denkt met beton en staal de zee getemd te hebben, tot de nederige constatering dat er naast het menselijk vernuft enorme oerkrachten bestaan die zonder enige menselijke invloed wel bepalen wat er gebeurt.

De tocht voerde ons door stille straten van gehuchten, door argeloze polders en over de knisperende schelppaden van de kerkhoven. Van Nummer Eén tot Texel. We vonden de Ramp overal. In tekens in het landschap, maar vooral in de hoofden van mensen. En in de herdenkingsdrift van de autoriteiten, de clubjes, de nijvere heemkundige collectioneurs. 
De verslaggevers waren ons zeer van waarde. En dan bedoelen we niet alleen de krantenlui, maar ook de kunstenaars, de fotografen en de schrijvers met hun beelden, hun proza en hun poëzie. Ieder van hen maakt op zijn eigen wijze en met zijn eigen medium een impressie van de oude watersnood.
Ieder van hen doet verslag.
Alles doet verslag.
Wij ook.

Zelfs de mevrouw die ons hier op ons winderige terras aan de Oosterschelde onze middagkoffie aanreikt.
‘Ze geven storm af, ik hoop dat de dijk het houdt,’ zegt ze lachend.
En het water?
Wie in dit gewest vergeet het water?
De Roggenplaat staat onder nu. Grijze schaduwen zeilen over de horizon. De vloed trekt alle boeien scheef. De vogels zijn weg.
Het water slaat verrukt op het basalt.
Je kijkt ernaar.
En weet.




vrijdag 11 januari 2013

woensdag 9 januari 2013

Franse held tijdens watersnood in Vlissingen, 1808

Over enkele weken de zestigjarige herdenking van de Februariramp 1953, de meest recente echte watersnood in het zuidwesten, na een lange rij voorgaande. Januari 1808 bijvoorbeeld: narigheid in Vlissingen - één van de leden van de gehate Franse bezettingsmacht, Anthonie le Fin, schiet een in nood verkerend meisje te hulp.

(Bijdrage aan ThemaTijdschrift 2011, Napoleon in Nederland 1811-2011.)


zaterdag 5 januari 2013

(Pre)historische Vlaamse Filmpjes

Romeins Domburg als thema dat jongeren van 10-13 jaar aanspreekt, ziehier De hoorn van de vrijheid, een ouder Vlaams Filmpje dat een chronologisch vervolg was op een nog eerdere uitgave De Stormvanger in dezelfde reeks. In 2008 verscheen Het meisje van het Grote Hert: ongeveer dezelfde omgeving, maar dik een millennium eerder, de Bronstijd.


Dit is de cover van De hoorn van de Vrijheid als e-boek:

donderdag 3 januari 2013

Fontein der Tranen in Bakchivsaray

Bezoek aan de Krim in 2007 leidde tot een artikel van mij in Archeologie Magazine en tot deze recente (19 december 2012) weergave alhier.
Tussen de bezoeker en de legendarische Fontein der Tranen in Bakchivsaray, het paleis van de Khans der Krimtartaren, hangt een lage ijzeren ketting: symbool van de makkelijk te overschrijden grens tussen solide geschiedenis en de wereld van de legende waar alles net even anders en intenser is. De Russische dichter en schrijver Alexander Poesjkin (1799-1837) maakte het paleis wereldberoemd door zijn lange gedicht ‘De Fontein van Bakchivsaray’ uit 1822.
De foto is van Heleen M.D. Dekker.

dinsdag 1 januari 2013

Dubbele boekpresentatie Zierikzee 20 januari 2013


Onlangs heropende het Stadhuismuseum in Zierikzee de deuren na een ingrijpende verbouwing. Op zondagmiddag 20 januari worden hier twee boeken gepresenteerd door Uitgeverij Liverse: Een ramp van 5000 tekens door Jan J.B. Kuipers en Het Grote Gedicht en andere verhalen door Johan Everaers. De boeken worden ten doop gehouden in de trouwzaal van het museum.

Trouwzaal
Aanvang 14.30 uur
14.35 Welkomstwoord namens de uitgever door auteur Kees Klok
14.40 Muziek door Jan Verschoore, zanger/gitarist, beeldend kunstenaar, mailartist enz.
14.45 De auteurs Johan Everaers en Jan J.B. Kuipers aan het woord
15.15 Muziek van Jan Verschoore
15.20 Ton Brandenbarg, voormalig directeur Zeeuwse Bibliotheek, neemt de eerste
exemplaren in ontvangst.
15.25 Muziek van Jan Verschoore
15.30 Kees Klok sluit af met zakelijke mededelingen

Museumcafé
15.30 Boekverkoop / signeersessie
17.00 Einde bijeenkomst
Het Stadhuismuseum, Meelstraat 6 in het centrum van
Zierikzee is op zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Over Een ramp van 5000 tekens:


‘Nine eleven’ en de noden van een journalist; hallucinante naweeën van de Volkerenslag bij Leipzig; langharigen op het inbrekerspad; een provinciaal beambte geplaagd door de nagedachtenis van ketter Tanchelm; de drieëenheid van Leven, Lust en Dood in een donkere kerk op Malta; een bergje zonnebrillen in Quaqortoq, Groenland; Henry Hudson als schimmige brokkenpiloot en de verlokkingen van een Friese accordeon. Ziedaar enige grepen uit Een ramp van 5000 tekens.

In de verhalen, reisverhalen en essays van Jan J.B. Kuipers gaat het doorgaans om de kleinheid en onmacht van de individuele mens versus de onuitroeibaarheid van de Mythe. Er is bij Kuipers één –  natuurlijk illusoir – middel om de uiteindelijke onkenbaarheid van de ander en de wereld te overstijgen: de  taal. De taal die de misverstanden oproept, kan deze ook bezweren. Criticus/ recensent Paul van Leeuwenkamp: ‘misschien wel de kern van zijn schrijverschap: de kracht van het woord. (…) Het woord is machtig, het woord is magisch’.
Kuipers’ barokke verhaaluniversum vloeit uit zo diverse bronnen als postmoderne verhaaltheorie, de avonturen- en historische roman, slipstream, fantastiek en meer. Schrijvers die hem beïnvloedden stammen eveneens uit verschillende literaire contreien: Conrad, Kafka, Brakman, Ferron, Lafferty.

Jan J.B. Kuipers (1953) was stadsdichter van Middelburg en publiceerde meer dan 50 boeken voor volwassenen en kinderen, zowel fictie als non-fictie. Hij won verschillende prijzen. Bij Liverse verscheen eerder zijn literaire polderthriller De Put. Zie ook www.janjbkuipers.nl

Prijs € 15,--. Bestellen bij de uitgever.



'Weirdo-alternatieve geschiedenis' met 'Loreley'

Commentaren van de publieksjury van de EdgeZero Award 2024 bij mijn verhaal 'Lorely' dat de vierde plaats haalde. 'Loreley' ...