donderdag 14 maart 2013

Brommers, gitaren en spandoeken

In Trouw van dinsdag 12 maart 2013 schreef Jean Jacques Suurmond zijn column 'Brommers, gitaren en een groot licht op de Westerschelde' naar aanleiding van het al in 2005 verschenen Brommers, gitaren en spandoeken.

Suurmond:

"De bandnaam Hungry Sect 'ontsierde zeker vijfentwintig jaar een muur van de Sint-Jacobskerk in Vlissingen'. Zo begint het boek 'Brommers, gitaren en spandoeken' van Jan Kuipers, dat vijftig jaar jongerencultuur in Zeeland beschrijft.
Ik kreeg het voor mijn verjaardag en kom er veel oude vrienden in tegen. Het waren de sixties, we waren jong, we hadden idealen, een groot licht lag op de Westerschelde.
Ik ben degene die 's nachts met een bokkenpoot de naam 'Hungry Sect' op die kerk heeft gekalkt."

Mysterie opgelost! De auteur achtte het boek uitverkocht, maar bolcom heeft er kennelijk nog wel een paar.


Recensie Martin de Jong:

"Een 'invasie van termieten', zo omschreef het Vaticaan eind jaren vijftig de opkomst van het nozemdom. Dit jaar zijn er in Zeeland diverse tentoonstellingen en evenementen waarin positiever over de jeugd van toen en nu bericht wordt, deze documentaire over een halve eeuw jongerencultuur is er een uitvloeisel van. Den Haag gold in de jaren zestig als 'beatstad nummer een', maar ook in de Zeeland wemelde het van de bandjes met fraaie benamingen als de 'Delta Blues Band'. Populaire Zeeuwse representanten van de indo-rock waren Ronny and his Javelins, met op drums 'neger-showman-zanger' Turry. Britse topbands wisten Zeeland te vinden (Pink Floyd in Vlissingen!). Van de eerste rockers tot aan Blof, het wordt allemaal fraai in beeld gebracht en van gedegen commentaar voorzien. Het is de Zeeuwse jongerencultuur die hier belicht wordt, maar het boek is ook aanbevolen voor lezers elders in het land die geïnteresseerd zijn in popmuziekgeschiedenis. Met veel kleuren- en zwartwitfoto's en een register."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten