dinsdag 13 februari 2024

Cementrustiek met een paddenstoel

Door de modder worstelen we ons een weg door een deel van het, ondanks het regelmatige vandalisme, leuke en hybride Kabouterbos van het landgoed Moermond in Renesse, Schouwen-Duiveland. Dat ‘bos in een bos’ begint bij en rondom Slot Moermond en loopt door tot de ingangspartij van de Laone. We zijn op zoek naar het ‘betonnen’ tuinhuisje uit ongeveer 1905, toen beton als bouwmateriaal grote opgang maakte en als cementrustiek ook in de tuinarchitectuur meer en meer werd toegepast.


Het tuinhuisje nu, als deel van
het Kabouterbos (foto HMD Dekker)
Het huisje staat inderdaad ongeveer waar ik ‘t me herinner. Het verkeert anno 2024 in vrij haveloze staat, het modderige pad ernaartoe wordt hier en daar ook nog overwoekerd door doornige rozenstruiken en/of bramen. Het past wel in de sprookjessfeer die men hier probeert op te roepen. Blijkens foto’s van een vorig bezoek (in 2011) is het pad nu veel smaller; het wordt niet meer met pulp bestrooid, de bomen en bosschages eromheen zijn hoger, groter en verder opgerukt. Voorbij het tuinhuisje wordt het pad iets begaanbaarder.

Belaagd

De nieuwe opmars van het beton hing samen met de introductie van het gewapend beton – ijzeren netwerken in structuren van beton. Omstreeks 1880 kwam gewapend beton naar Nederland, waarna dit materiaal geleidelijk aan steeds meer werd gebruikt voor de constructie van bruggen, fabriekshallen, silo’s, koeltorens en watertorens. ‘Cementrustieke’ bouwsels doken in de tuinarchitectuur eveneens op tegen het eind van de negentiende eeuw. Ze werden opgebouwd met een ijzeren of stalen frame en cementmortel, een techniek die veel overeenkomsten vertoont met gewapend beton.


...en in 2011 (foto HMD Dekker)
Het aardige tuinhuisje van Moermond is in de loop van ruim een decennium sterk vervallen. Het hutje vertoont scheuren en graffiti (met een paddenstoel, dat dan weer wel). Het wordt belaagd door bomen en struikgewas. Fletcher Landgoed Hotel Renesse, dat het landgoed, het slot en de oranjerie uitbaat, pleegt zeer duidelijk geen onderhoud aan dit jonge monumentje. Ik geef het nog hooguit tien jaar. Op het web is er ook weinig meer over te vinden, het in 2011 al vrijwel onleesbare informatiebord is weggehaald.

Moermond is ook één van de 111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben.  Onlangs verscheen daarvan de derde druk. We besteden in het desbetreffende hoofdstuk vooral veel aandacht aan het kasteel met zijn meer dan zevenhonderdjarige historie, het landgoed als beschermd natuurgebied en zelfs het Kabouterbos. 

Hopelijk wordt men bij Moermond wakker als Doornroosje uit het sprookje, en wordt het huisje alsnog gered en hersteld in oorspronkelijke staat.

***


Prijs€ 17,95
TaalNederlands
BindwijzePaperback
Formaat13,5 x 20 cm
Omvang240 pagina’s
Illustraties120 illustraties in kleur
VerschenenNovember 2023 (3e herz. druk)
ISBN9789068686807

Het halfverscholen huisje anno 2024
(foto HMD Dekker)




1 van 111: een oase in een oase

Noord-Beveland een eiland van rechte lijnen en kusttoerisme? Deels wel, maar ook een eiland van verrassende hoekjes, veel groen, historie en...