donderdag 13 april 2023

Verdronken Wulpen toneel van 'historische horror'

Een mengeling van noordse folklore omtrent de draugr, Zeeuwse 'verdronken geschiedenis', Geuzenhistorie, Lovecraftiaanse Mythos, King in Yellow en de Koedroensage: dat heb ik nagestreefd in mijn verhaal 'Het klooster in de duinen' in de EdgeZero-bundel Bloedzuigers in de polder. 


De uitgever: "Het Hollandse landschap is een rijke voedingsbodem voor allerhande creaturen die bestaan door het leven van anderen te absorberen, of dat nu bloed of energie is, of misschien zelfs wel een ziel of twee. 
Hoe zeer we ook denken gewapend te zijn tegen of zelfs bewust te zijn van het gevaar dat om ons heen op de loer ligt, vergeet nooit dat er altijd een gevaarlijker roofdier is dan de mens, zo één waar menselijke wapens en vernuft niets tegen uitrichten."

Deze EdgeZero-bundel bevat verhalen van: Tais Teng, Jaap Boekestein, Mike Jansen, Kelly van der Laan, Wendy Torenvliet, Laura Scheepers, Maarten Luikhoven, Johan Klein Haneveld, Edward van Egmond, Jan J.B. Kuipers, Wouter van Gorp, Anaïd Haen, Django Mathijsen, Eowen Valk, Dick van der Bij, Jorrit de Klerk, Frank Roger, Joost Uitdehaag, Rob Geukens, Rebecca Palmas en Esther Wagenaar.

"Voordat ik de bundel ging lezen, zei ik tegen mijn vrouw dat ik verwachtte dat het verhaal van Jan J.B. Kuipers heel goed zou zijn. Hij schrijft namelijk altijd over geschiedenis en de rol van legenden en overleveringen daarin, en over moreel donkergrijze of zelfs verdorven karakters. En ik kreeg gelijk. Dit thema was er duidelijk een dat op zijn lijf geschreven is, want Het klooster in de duinen geeft een interessante historische interpretatie en de duistere sfeer is beklemmend - ook nadat het verhaal uit is, blijft het aan je kleven."
Johan Klein Haneveld in Fantastische Vertellingen maart 2023

"Jan J.B. hangt Zeeuwse mythen en sagen aan een gruwelijke Noord Atlantische legende en dit al vindt plaats op het strand van Wulpenzand. Waarheid of fictie… de waarheid ligt als immer in het midden."

'Het klooster in de duinen' speelt zich af op het eiland Wulpen in het mondingsgebied van de Honte of Westerschelde, in de jaren na 1570 toen dit eiland voorgoed verloren ging. Een door de Watergeuzen opgejaagde, Spaansgezinde prior belandt op Wulpen - het startpunt van enkele huiveringwekkende ontmoetingen. Ons hoofdpersonage: "Uiteraard kende ik de Heksenhamer van Kramer en Sprenger, die de mensheid voor zoveel kwalijkheid heeft behoed, en natuurlijk Paracelsus’ verhelderende Liber de Nymphis, Sylphis, Pygmaeis, et Salamandris. Om maar te zwijgen van dat verschrikkelijke boek waarover in de scriptoria van onze Orde met hun hoge, smalle vensters alleen onduidelijke en verontrustende geruchten rondgingen: het verfoeilijke, maar rijkgevulde De Vermis Mysteriis van de magiër Ludvig Prinn, die door toedoen van de Heilige Inquisitie gelukkig zijn laatste demonische adem heeft uitgeblazen op een brandstapel in Brussel."

Bloedzuigers in de polder
EdgeZero Publicaties (2022), € 14,--; e-boek € 3,99
Samenstelling: Mike Jansen

***


Vikingen belicht een zeer turbulente periode in de Europese en Nederlandse geschiedenis, met een blik die reikt van Byzantium tot Groenland en van de Scandinavische voorgeschiedenis tot de slotakkoorden van de Vikingcultuur in de late middeleeuwen. De Lage Landen en naburig gebied staan centraal, met speciale aandacht voor het in elkaar grijpen van gebeurtenissen aan beide zijden van de Noordzee. De chronologische benadering in het boek wordt gecomplementeerd met thematische hoofdstukken over bijvoorbeeld de botsing van culturen, langschepen, strijdmethoden en Vikingschatten.Prijs
€ 14,99
ISBN
9789462494886

Jan J.B. Kuipers publiceerde circa tachtig boeken over veelal historische onderwerpen. Hij won verschillende prijzen en was stadsdichter van Middelburg. Bij Walburg Pers verschenen onder meer boeken over de Beeldenstorm, de VOC, de Franse tijd, de Hanze, de Vikingen en tegenculturen in Nederland.

De koning die Schiedam wilde bombarderen

Koning Gorilla of Willem de Goede? De eerstgenoemde bijnaam van Willem III (1817-1890) is bekender en niet voor niets. Willems leven werd ge...