zaterdag 5 maart 2022

Schrijver Gert Kuipers overleden

Vrijdag 4 maart overleed in zijn woonplaats Vlissingen de schrijver Gert Kuipers (1950). Korte verhalen van zijn hand verschenen regelmatig in Ballustrada. 

Met zijn broer Jan publiceerde hij in het SF- en fantasygenre de romans Het spel om de Regendanser (Verschijnsel, 2007) en Tigonius (St. Fantastische Vertellingen, 2020) en tientallen verhalen. In 1983 wonnen ze daarmee de Nederlands-Belgische King Kong Award. Ook publiceerde Kuipers met zijn broer Jan de bundel Echografie (Liverse, 2017) over hun Zeeuws-Vlaamse en Walcherse jeugd, en het non-fictieboek Hannelore. Kind van een Duitse moeder in oorlogstijd 1940-1947 (Den Boer/De Ruiter 2010). Gert P. Kuipers was de initiator van de absurdistische webkrant Breezandsche Courant (2002-2012) en regisseur van Breezandsche berichten (CTV 2013).


Foto H.M.D. Dekker

maandag 28 februari 2022

Winactie DWEPERS EN DROMERS


Tot en met woensdag 9 maart biedt het gratis Bazarow Magazine een voorpublicatie met een winactie van  Dwepers en dromers. Tegenculturen in Nederland, 1890-1940. Zie hieronder de simpele voorwaarden en win een exemplaar van het boek!

Maak kans op een exemplaar van Dwepers en dromers

  • Zorg dat je geabonneerd bent op Bazarow Magazine.
  • Stuur een mailtje naar info@bazarow.com met het boek dat jij graag wil winnen. Je mag per gezin/familie/adres maximaal 1 keer voor 1 boek meedoen per editie van Bazarow MagazineZend je toch 2 keer in, dan loot je niet mee, voor geen enkel boek!
  • Meedoen voor Dwepers en dromers kan tot en met woensdag 9 maart 2022.


En/of luister via deze link naar een speciale podcast over het boek in de serie HoogTijd.


"De Nederlandse samenleving veranderde razendsnel aan het eind van de negentiende eeuw. Oude, vertrouwde waarden wankelden door een stroom aan nieuwe ideeën en levensstijlen. Alles moest anders: de inrichting van de maatschappij, de omgang met het lichaam en ook religie en spiritualiteit. Anarchisten, vegetariërs, theosofen, spiritisten, utopische kolonisten, feministen, strijders voor homorechten: de verschillende stemmen van linkse activisten tot ultrarechtse ‘trekvogels’ en reactionaire cultuurcritici vormden een verwarrend koor.

Jan J.B. Kuipers belicht de versplintering van het levensbeschouwelijke landschap in een periode die werd gekenmerkt door vaak extreme opvattingen. Hij laat de lezer kennismaken met de vaak grillige vertegenwoordigers van een onversneden individualisme."

De koning die Schiedam wilde bombarderen

Koning Gorilla of Willem de Goede? De eerstgenoemde bijnaam van Willem III (1817-1890) is bekender en niet voor niets. Willems leven werd ge...