zaterdag 11 november 2017

'Alarmerend' beeld in ECHOGRAFIE

Het beeld dat uit de verhalen in ECHOGRAFIE, de jongste verhalenbundel van Gert en Jan J.B. Kuipers, oprijst is 'vrij alarmerend', aldus Jan van Damme in de Provinciale Zeeuwse Courant van donderdag 9 november 2017. Er is sprake van een disfunctionele omgeving waarin de twee hoofdpersonen opgroeien. Hun belevenissen spelen zich vooral af in Zaamslag en Middelburg, met 'excursies' naar India en de Rode Zee, en de Belgische en Duitse jeugdavonturen van broer Gert.


Echografie
Jan J.B. & Gert P. Kuipers | ISBN 978-94-92519-19-1
Paperback | 148 blz. | € 17.95
Bestellen kan hier

Klik HIER voor het PZC-interview, of bekijk het HIER op Zeeland Geboekt.

Klik HIER voor het boekenpraatje van Kees Klok op 9 november 2017.

Jan Kuipers zegt in het interview: "Het was wel uitzonderlijk, zoals het bij ons toeging. Vader sloopte het interieur. Scheiden was in die tijd nog niet zo makkelijk. Onze ouders hebben er zes jaar over gedaan.'' Maar: "Zelfs als volwassene had ik er nooit last van. Schrijven is voor mij belangrijk. Dat zou je een positieve dwangneurose kunnen noemen." Broer Gert ziet het anders: "Mijn leven is zwaar beïnvloed door mijn jeugd. Naarmate je ouder wordt komen de herinneringen terug. Dat heeft te maken met hoe je in het leven staat. De één ligt zwaar in het water, de ander danst op het water als een waterjuffer. Ik lig zwaar in het water, gelukkig wel met een goed ontwikkeld gevoel voor humor."


Het 'menselijk tekort'


Het boek, gevuld met ongeveer 65 korte tot zeer korte verhalen (ZKV's), gaat ook over het volwassen worden. Gert zegt in het interview: "Het is een soort 'trugkieke' door de ogen van twee mannen op leeftijd die geen beroepskeuzetest meer hoeven doen.'' Ondanks hun roerige thuisomgeving zeggen de broers dat hun boek niet als een aanklacht tegen hun ouders is bedoeld. Gert had nog wel een soort 'akte van berouw' willen toevoegen, waarin begrip wordt getoond voor het algemene 'menselijk tekort'. Maar die is erbij ingeschoten. Het blijft in dit boek bij de tragikomische lotgevallen van twee broers en mensen in hun omgeving.

Tijdsbeeld


De verhalen in ECHOGRAFIE, met titels als 'Gekraakt', 'De zilverpapieraffaire', 'De orgie', 'Atmosferische storing' en 'Summer of love' bieden ook een tijdsbeeld van Middelburg in de jaren zestig en vroege jaren zeventig. "Drank, drugs, seks, dieverij, illegale handel, confrontaties met de gevestigde macht - het zit er allemaal in," meldt Gert. "We waren vrijgevochten jongens." De auteurs nemen ook zichzelf, of de personages die hen in hun boek representeren, op de korrel. Het verhaal 'De bestorming' meldt op pagina 102: "Beiden moeilijke jongens met een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, tenminste waar het de eigen rechten betrof."


Overige publicaties


Gert en Jan Kuipers publiceerden gezamenlijk Het spel om de Regendanser (Verschijnsel, 2007), Hannelore. Kind van een Duitse moeder in oorlogstijd 1940-1947 (Den Boer/De Ruiter, 2010) en tientallen verhalen. Samen wonnen ze de King Kong Award voor het beste Nederlandstalige fantastische verhaal. Gert P. Kuipers maakte daarnaast (kunstenaars)websites en digitale grafiek. Hij was initiator van de absurdistische webkrant Breezandsche Courant en regisseur van Breezandsche berichten (CTV 2013). Jan J.B. Kuipers publiceerde tot dusver meer dan 65 boeken, zowel non-fictie als fictie voor volwassenen en kinderen. Zijn meest recente titel is de eveneens net verschenen publieksbiografie Willem III, de weerspannige koning (Walburg Pers).

De koning die Schiedam wilde bombarderen

Koning Gorilla of Willem de Goede? De eerstgenoemde bijnaam van Willem III (1817-1890) is bekender en niet voor niets. Willems leven werd ge...