zaterdag 3 februari 2018

MOORD AAN BOORD VAN DE PSD als e-boek

Thriller / detectiveroman / genre ‘noir’


Februari 2018 - Het eerste avontuur van de Groninger privédetective Siebe Edens, oorspronkelijk  verschenen in 1998, is na twintig jaar opnieuw beschikbaar als goedkoop e-boek. In Moord aan boord van de PSD reist privé-detective Siebe Edens eind jaren negentig naar Zeeland om een eeuwenoude amulet op te sporen, gestolen uit het graf van een Tempelier. Hij belandt in een schemerzone van archeologen, schatgravers, illegale kunsthandel, intriges en bedrog, en weet zich ternauwernood het vege lijf te redden.


Moord aan boord van de PSD verscheen oorspronkelijk als 'Uitgave ter gelegenheid van de Week van het Zeeuwse boek 1998' (geschenkboek). De foto van het PSD-veerschip 'Prins Johan Friso' zal bij velen nog enige nostalgie oproepen. Een deel van het avontuur speelt zich op deze veerboot af.
Ook de presentatie van het oorspronkelijke boek vond op 4 november 1998 plaats op ditzelfde schip, waarbij mr. D.F. Vos, directeur van de Provinciale Stoombootdiensten, het eerste exemplaar in ontvangst nam. De vertrouwde veerdiensten gingen door de komst van de Westerscheldetunnel verdwijnen en 'daarom is het fijn dat onze dienst in de literatuur vereeuwigd is,' aldus de heer Vos.

De e-uitgave is hier te vinden (smashwords-editie, $2.99 USD).
Eerst kennismaken? 15 procent van het boekje is als 'sample' te downloaden.


Inhoud van het e-boek
Eind jaren negentig vertrekt de Groningse privédetective Siebe Edens naar Zeeland om een eeuwenoude amulet op te sporen. Deze is ontvreemd uit het graf van een Tempelier op de Markt in Middelburg. Kort na Edens’ aankomst duikt het lijk van een vermoorde journalist op. Dit is het begin van een reeks verwikkelingen, waarbij de piekerende antiheld Siebe Edens doordringt in een Zeeuwse schemerzone van archeologen, schatgravers en illegale kunsthandel. En wat heeft de aangekondigde opheffing van de Westerscheldeveren met dit alles te maken? Terug naar de vorige eeuw in deze Siebe Edens-roman, toen er nog guldens waren en dialectsprekers, en de mens al evenmin deugde als nu…

'Als ik dit boek lees zit ik vaak hardop te lachen.'
'De boekenkast van Cees Maas', Zeeuws Tijdschrift 2002/2
'

Misdaadverhalen
Jan J.B. Kuipers’ productie in het thrillergenre omvat korte verhalen, jeugdnovellen in de reeks Vlaamse Filmpjes en enkele romans. Het werk voor volwassenen bestrijkt twee subdisciplines: Nederlandse neo-noir polderthrillers rond Siebe Edens en SF-detectiveverhalen in een zeer verre toekomst, waarin de antiheld Valster Boltaan figureert. Voorts verscheen van Jan Kuipers de historische roman Kleine Leviathan (Mechelen 2009), gebaseerd op de lotgevallen van de oplichter en pathologische leugenaar Abraham Magaris, een historische figuur uit het midden van de achttiende eeuw.

Als literair misdaadauteur debuteerde Kuipers met het korte verhaal ‘In het gras’ in Thrillers & Detectives 8(1988)5, 16‑18 (ill. Steye Raviez). Hij was als schrijver/freelancer toen al ongeveer vijftien jaar actief.

Siebe Edens (portret door Ramon de Nennie).


Andere Siebe Edens-avonturen
In 2007 verscheen in het kader van het Michiel de Ruyterjaar een tweede korte roman over Edens: In de schaduw van Michiel (Vlissingen: Den Boer/de Ruiter).
Korte verhalen over Siebe Edens verschenen ook in het literaire tijdschrift Ballustrada (‘Moeilijke woorden’, 2001) en de bloemlezingen Laaglandse verhalen (‘Laaglandse zeden’, Vlissingen 2006), Misdaad in het kort (‘Sofie’, Groningen 2009), Zondig in Zeeland (Rotterdam 2012), Moord & Mysterie (‘Moeilijke woorden’, 2017). Een hoofdstukje uit Kuipers’ Edensroman De Put (Liverse, 2012) verscheen als het korte verhaal ‘Kopstootje’ in Ballustrada 2010 afl. 4/5, in het door de auteur samengestelde prozathema ‘Neo-noir’.

Een Siebe Edens-verhaal uit 2010, ‘De strat van Brockabilly’, verplaatst de bekende sage rond blueslegende Robert Johnson, die zijn ziel aan de duivel zou hebben verkocht, naar de Zeeuwse delta, met als hoofdpersonage een figuur gebaseerd op de bekende Bevelandse rocker (wijlen) Jan Blok (Holland SF 2010 nr. 2, thema ‘Kruispunten’ en decreet 2011). Ballustrada 25(2011) nr. 3/4 bevat  ‘Lijkenpikkerij’, dat een episode uit Edens’ jeugd behandelt.

Lord Byron en François Bonivard in Chillon

Gevangenis van Chillon. "Het was een beroemde zeiltocht in een berucht jaar. De Engelse dichter Lord Byron, zijn vriend Percy Bysshe Sh...