maandag 5 juni 2017

Ga mee op de volgende SINISTERE WANDELING

Aan het genieten van de Pinksterdagen? Fijn in de tuin zitten, een beetje schoffelen en harken om alles netjes bij te houden? Wij van Sinister Zeeland zijn benieuwd of u ook wolfskers, doornappel of dolle kervel in de tuin hebt staan.

Van die vergeten kruiden, waar in Vroeger Tijden hele interessante middeltjes van werden gemaakt. Zoals Sintepetie, oftewel het mysterieuze Poeder Der Sympathie.

Dit wondermiddeltje hielp bij allerhande kwalen zoals vervelende wonden en vervelende leugenaars, die je ermee tot een bekentenis kon dwingen. Ringrijders gebruikten het stiekem, om lekker luchtig ringen te kunnen steken. En het hielp ook tegen bezweringen, vloeken en hekserij.


Maar Zeeuwen die geloven niet in die nonsens, zegt u vast. Wij zijn nuchter en realistisch ingesteld. Dat klopt: een Middelburgse verkoper van het poeder Der Sympathie erkende na aandringen inderdaad dat hij dacht dat het niet zou werken. Toch bleef apotheker J.J. van der Harst dit middel toch nog tot ver in de 19e eeuw verkopen. Stadsmensen wisten misschien wel beter, maar die plattelanders bleven er maar naar vragen. En tja, als er vraag is, dan is er aanbod.  

Ook sympathie voor dit soort merkwaardige geschiedenisverhalen? Over heksen en tovenaars, vreemde zwendelpraktijken, terechtstellingen en bijgeloof? Toon dan uw sympathie voor Sinister Zeeland en ga mee, aanstaande donderdag in Middelburg of vrijdag in Vlissingen. 

Een spannende wandeling van anderhalf tot twee uur waarin het brave beeld van Zeeland volledig op z'n kop wordt gezegd. Verteld door een van onze twee Jannen! Vraag uw geliefde, goede vriend of of stiekeme aartsvijand - want er valt behalve veel te gniffelen ook veel te leren van al die zwartgallige praktijken. Allemaal waargebeurd uiteraard. Er zijn nog een paar plekjes vrij. Wees snel, wees snel! Misschien helpt een verkwikkend snufje Poeder van Sympathie.

IK WIL EEN TICKET!

De koning die Schiedam wilde bombarderen

Koning Gorilla of Willem de Goede? De eerstgenoemde bijnaam van Willem III (1817-1890) is bekender en niet voor niets. Willems leven werd ge...