vrijdag 8 oktober 2021

Lezing oerjaren van de popmuziek op de Bevelanden

Jan J.B. Kuipers houdt vrijdag 29 oktober een lezing in buurthuis De Pit in Goes (Appelstraat 2A). Hij gaat daarin terug naar de oertijd van de popmuziek op de Bevelanden, grofweg de periode van eind jaren ‘50 tot begin jaren ‘70. Aanvang van de avond is 19.30 uur. De organisatie is in handen van Heemkundige Kring De Bevelanden. Je wordt verzocht je aan te melden via info@hkdebevelanden.nl.


Het onderwerp van de lezing bouwt min of meer voort op de gegevens in Jan J.B. Kuipers’ boek Brommers, gitaren en spandoeken dat in 2005 is verschenen en op een artikel van zijn hand in De Spuije: ‘Gelachen dat we hebben ... Oerjaren van de Bevelandse popcultuur’.

De Pletters


Zelf heeft Kuipers een flinke staat van dienst in Walcherse en Bevelandse bands als de Pletters, Soft Ice, September ’80 en The Beamholes. Bovendien bast hij nog steeds bij Karel en de Boswachters.

Veel van de oudere geschiedenis van de regionale popmuziek heeft hij uit eerste of tweede hand. Ook randverschijnselen als drugs en drank zullen de revue passeren, al dan niet aan de hand van passende anekdotes. Zo gaat het verhaal dat een inmiddels overleden Goese liefhebber van geestverruimende middelen een rondvlucht boven zijn stad maakte op een boerenzakdoek, na gebruik van lsd.

Nozems


Enkele trefwoorden van Kuipers’ lezing zijn Bevelandse bands als The Shazams, Prins van Oranje, Schuttershof en Uh-hu, Louis Polfliet (de vader van Danny Vera), de Delta Blues Band, nozems en cafés, herrie in de Zak en een vaantje van een Teenager Festival in Kruiningen in 1961.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

De oerjaren...


Jan Blok


En waardoor mislukte de poging om Fats Domino naar Goes te halen? Bekende namen als wijlen rockabillyman Jan Blok uit Kruiningen, zijn latere buurman en gitaarvirtuoos Sam Berhitu en multi-instrumentalist Eelco Tamminga komen voorbij. Hoe zat het ook alweer met de transistorradio die je bij elkaar kon sparen met punten op een wasmiddel? “Een hele luxe in die dagen”, zegt Kuipers. Er zijn zelfs enkele geluidsopnamen te beluisteren. Jan B. Kuipers schreef al zo’n 80 boeken en vele honderden bijdragen op het gebied van geschiedenis, archeologie, letteren en popcultuur, maar ook fictie voor volwassenen en kinderen. 


The Shazams


De koning die Schiedam wilde bombarderen

Koning Gorilla of Willem de Goede? De eerstgenoemde bijnaam van Willem III (1817-1890) is bekender en niet voor niets. Willems leven werd ge...