zaterdag 13 januari 2018

Gedichten over buurtschappen, schansen, Geuzen

Omstreeks de jaarwisseling 2017/18 verscheen OVERBUREN. Poëzie tussen de grenspalen 269 en 369, samenstelling Bert Bevers te Antwerpen. De bundel is een uitgave in samenwerking met de Heemkundige Vereniging Terneuzen. Ik leverde er drie gedichten voor: 'Heille' (pag. 20), 'Kapellebrug/Maria Ter Eecken' (pag. 24) en 'Pyramide' (pag. 49).


De bundel bevat verder werk van André van der Veeke, Michiel Huismans, Jacques Hamelink, Marie-Cécile Moerdijk, Ries de Vuyst, Marieke van Leeuwen, Hendrik Carette, Emma Crebolder, Bert Bevers, Maurits Mok en vele anderen. 

'Heille' verwijst ook naar de Kruisdijkschans en het beroemde 'koffertje van Hennequin'. 'Kapellebrug / Maria ter Eecken' gaat over het bedevaartsoord en herinnert onder meer aan de Geuzenraids van 1578. 'Pyramide' tenslotte is ook gewijd aan de krijgsgeschiedenis ter plaatse en aan de oorsprong van de naam.


Non-fictie


De Kruisdijkschans en Maria ter Eecken zijn ook onderwerpen in het boek 111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben, dat ik maakte met Heleen Dekker (fotografie) en dat in 2015 verscheen bij Uitgeverij Thoth. Maria ter Eecken is nr. 65 op pag. 138-139, de Kruisschans of Kruisdijkschans is nr. 78 op pagina 164-165.

In bredere zin kwamen deze locaties en het onderwerp ook aan bod in m'n boek De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur (Vlissingen: Uitgeverij den Boer | de Ruiter, 2013; beide drukken van dit boek zijn uitverkocht).

Lord Byron en François Bonivard in Chillon

Gevangenis van Chillon. "Het was een beroemde zeiltocht in een berucht jaar. De Engelse dichter Lord Byron, zijn vriend Percy Bysshe Sh...