vrijdag 17 mei 2013

Op pad met de Zwartkijker en de Witkijker


Kieperten en de Toverwolk
: 'Bij elke klokslag krijg je er een rimpel bij, na zeven keer zeven slagen ben je voor eeuwig van mij!'

'Met deze spreuk heeft tovenaar Jokum-Akum het jongetje Kieperten betoverd. Gelukkig is er Jacobus de oude klokkenmaker die weet hoe de betovering weer ongedaan kan worden gemaakt. Ook nicht Bibibi die alles weet van gedoe met de tijd zal hem kunnen helpen. Ze gaan op reis naar het Koekoeksklokkeneiland en het is deze zoektocht die dit boekje zo avontuurlijk maakt. Onderweg krijgen ze het aan de stok met een enge wolk van groene rook en ook leren ze allerlei interessante figuren kennen zoals de Zwartkijker, de Witkijker, keizer Karolus en het muzikale tweetal Adalie en Olaf. Uiteindelijk bereiken ze het eiland Omfala en wordt er aan het probleem van Kieperten op slimme wijze een eind gemaakt. Dit verhaal waarin alles draait om het begrip 'tijd' is bijzonder aardig geschreven. De dialogen zijn leuk, de namen van de hoofdfiguren zijn grappig en het boek zit vol fantasie. Achterin vinden we nog enige vragen en opdrachten waardoor de lezers ook creatief met de taal kunnen leren omgaan. De zwartwitillustraties en de kleurrijke kaft zijn eveneens de moeite waard. Vanaf ca. 7 jaar.'
[recensie Johan Berenschot]
Kieperten en de toverwolk is verkrijgbaar bij uitgeverij Maretak, www.maretak.nl

ISBN 978-90-437-0210-2
€ 10.50, 88 pagina's, geïllustreerd, gebonden
in voorraad, direct leverbaar

Trefwoorden: slechte tovenaars, ontmoetingen met vreemde figuren, spanning, bang zijn
Genre: fantasie, leeftijd: 6+ AVI: M7

donderdag 16 mei 2013

Concert bij de buren, binnenstad Middelburg

Concert bij de buren op 9 juni 2013 in binnenstad Middelburg

Op zondagmiddag 9 juni a.s. wordt er in de binnenstad van Middelburg (omgeving Koepoortstraat/Singelstraat) vanaf 14.00 uur de activiteit Concert bij de buren georganiseerd. Op vier verschillende adressen kan een klassiek concert van circa twintig minuten worden gevolgd. Na het bijwonen van het eerste concert is het de bedoeling dat het publiek driemaal van adres wisselt.

Programma

- Singelstraat 2:
Voormalig stadsdichter Jan J.B. Kuipers en pianist Friedo de Valk brengen een wervelend en verrassend programma van poëzie omlijst met muziek.

Jan Kuipers publiceerde ongeveer zestig boeken en honderden bijdragen op het gebied van geschiedenis, archeologie, letteren, Science Fiction, thrillers en jeugdliteratuur. In 2005/2006 was hij stadsdichter van Middelburg. Friedo de Valk is een ervaren pianist, die met veel plezier zijn muziek met u wil delen.

- Galerie Koepoortstraat 6:
Ensemble Musica Vicina (wat betekent: muziek voor/van de buurt/buren) bestaat uit twee violen, altviool, cello en harmonium/piano. Musica Vicina speelt schitterende kamermuziek, o.a. van Dvorak, Boyce, Brahms en Anderson. De stukken variëren van een wals en een wiegelied tot een swingende tango.

- Singelstraat 5:
Les Idées Heureuses werd in 2012 opgericht door Marco Ketels (classicus, zanger en blokfluitsolist), Annelies Poortvliet (viola da gamba) en André Poortvliet (klavecimbel). In deze triobezetting richt het ensemble zich op het uitvoeren van kamermuziek uit de Barok. De bezetting van het ensemble is flexibel. Op deze middag treden voor u op: Marco Ketels (blokfluit/zang) en André Poortvliet (klavecimbel).

- Koepoortstraat 10 (Bed & Breakfast ’t Poorthuys):
Gemengd Koor Tourdion, voor ouders en vrienden van de Vrije School Zeeland, bestaat sinds 1985 en staat momenteel onder de bezielende leiding van Margie van Rabenswaaij. Het koor zingt muziek uit verschillende tijden en eeuwen. Het repertoire varieert van klassieke liederen tot volksmuziek, soms juweeltjes in eenvoud en emotie. De ruim twintig mannen en vrouwen van Tourdion zoeken met veel plezier en saamhorigheid naar vertolking van muziek die zowel henzelf als u raakt.

Omdat de concertjes worden gegeven in verschillende huiskamers is er een maximum aantal van honderd mensen dat kan worden ontvangen, tijdig inschrijven is dus noodzakelijk. Kaarten voor de serie concertjes kosten € 5,-, inclusief één consumptie. Na afloop is er een gezamenlijke afsluiting met hapje en drankje aan Koepoortstraat 6. Inschrijven kan via concertjesmiddelburg@gmail.com of via telefoonnummer 0118 63 93 44 (maandag t/m donderdag tussen 19.00 en 20.00 uur) 
Uitgebreide informatie over de concertmiddag op www.concert-buren.nl (te raadplegen vanaf 25 mei).

Foto: Jan Kuipers tijdens Poëzie op de Vismarkt, 26 augustus 2012 (foto Heleen Dekker).


Lord Byron en François Bonivard in Chillon

Gevangenis van Chillon. "Het was een beroemde zeiltocht in een berucht jaar. De Engelse dichter Lord Byron, zijn vriend Percy Bysshe Sh...