woensdag 9 augustus 2017

Zomernieuws 2017 Jan J.B. Kuipers

De 'aparte' gids 111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben (uitgeverij Thoth, Bussum) die ik in 2015 maakte met Heleen Dekker (beeld) stond in juli 2017 toch weer in de top 5 van de Drvkkery in Middelburg. Ook in 2017 zijn ze er nog, de plekken!


Etalage van De Koperen Tuin in Goes met o.m. de '111 plekken' (foto H.M.D. Dekker).

Mijn gedicht 'Boerderij te V.' in Vers op Zondag nr. 77, 30 juli 2017: zie hier.


Richard en Berengaria

In nummer 3 van de jaargang 2017 van Archeologie Magazine verscheen mijn artikel 'Hier huwde Richard Leeuwenhart. Het kasteel van Limassol' (pag. 54-57). Het kasteel van Limassol is één van de weinige cultuurhistorische ‘highlights’ van deze stad aan de zuidkust van Cyprus. Tegenwoordig herbergt de burcht het Middeleeuws Museum. Op deze plek huwde in 1191 een van Engelands kleurrijkste koningen, Richard Leeuwenhart, na een ridderlijk avontuur bij uitstek met Berengaria van Navarra. Ook de geschiedenis van het kasteel zelf is uitermate bewogen. Het artikel met vele foto's is het resultaat van een bezoek aan het kasteel en zijn omgeving in december 2016.

Bron: http://archeologieonline.nl/magazine/2017-3


Schimmen van zee

Zaterdagavond 24 juni las musicus en zangpedagoog Rob van der Meule mijn gedicht 'Schimmen van zee' voor tijdens de goed bezochte 'midzomernacht' in de PKN-kerk in Domburg (wegens de regendreiging helaas niet in de tuin van het Badhotel). De avond was georganiseerd door o.a. Cees Maas, die dit gedicht in 2000 ook al eens in zijn webmagazine De Vrije Domburger publiceerde.

Rob van der Meule leest 'Schimmen van zee' (foto H.M.D. Dekker)

11 dichters op de Helm en bij Caesuur

In het kader van het project ‘Stel de stad een vraag’ vond op zaterdag 20 mei vanaf 15.00 uur een poëziefestival plaats op de Helm (het plein achter de Vleeshal en het stadhuis) in Middelburg. Het festival was georganiseerd door ex-stadsdichter Jan J.B. Kuipers. Deelnemende dichters waren Karel Leeftink, Theo Raats, Anna Schenk, Juul Kortekaas, Johan Meesters, Joop Buma, Tijs van Bragt, Marcel Koopman, Stefaan van den Bremt, Raymond van der Ven, Jacoline Vlaander (alleen in de bundel) en Jan J.B. Kuipers zelf.

teamCAESUUR vroeg Jan Kuipers het festival te organiseren door een groep dichters bijeen brengen en hun te verzoeken een ‘vraaggedicht’ te maken vanuit het thema ‘stel de stad een vraag’, een caesuurproject in het kader van Middelburg 800. Bovenstaande dichters reageerden enthousiast op zijn verzoek.
Na de 'uitvoering' op de Helm wandelen dichters en publiek naar ruimteCAESUUR aan de Lange Noordstraat 67, alwaar de dichters voordroegen uit eigen werk en kennis werd genomen van het werk van

Elis Vermeulen | Boro
Durk van der Meer | Echo | soundscape
• • n n • • | is it safe?
Hans Overvliet | bewogen tot bewegen?


Ramon de Nennie verzorgde een muzikale set (zang en gitaar). Was it safe?

De stadsgedichten zijn opgenomen in een door teamCAESUUR uitgebrachte bundel, die aldaar nog te verkrijgen is, of kan worden gedownload:
http://www.caesuur-posethequestion.nl/2016/12/29/200517-poeziefestival-metamorfose-lokaal-ucr/2 dichters bij EEF

Twee van de op 20 mei deelnemende dichters stonden de volgende middag (zondag 21 mei) alweer op EEF (Eindeloos Eiland Festival) te Wissenkerke, om gedichten voor te lezen en verhalen te vertellen: stadsdichter van Middelburg Karel Leeftink en ex-stadsdichter Jan Kuipers.


(foto H.M.D. Dekker)

Klapbank Anna Friso

Op 11 mei 2017 is op initiatief van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) weer een 'Zeeuwse Ankerplaats' (klapbank met tekst, beeld en audiopresentaties) gepresenteerd, deze keer bij camping Anna Friso aan de Oosterschelde bij Kamperland, Noord-Beveland. Thema’s: de herdijking van Noord-Beveland vanaf 1598, boeren en arbeiders, Oosterscheldekering, toerisme. 
Op de 'klapbank' is ook weer een distichon van Jan Kuipers aangebracht, waarin de thema's worden weerspiegeld:

Wind golft water, later het loof | Dam snijdt recht,
echo van de weg | De schuur een schip op groene horizon


(foto H.M.D. Dekker)

De koning die Schiedam wilde bombarderen

Koning Gorilla of Willem de Goede? De eerstgenoemde bijnaam van Willem III (1817-1890) is bekender en niet voor niets. Willems leven werd ge...