donderdag 14 maart 2013

Brommers, gitaren en spandoeken

In Trouw van dinsdag 12 maart 2013 schreef Jean Jacques Suurmond zijn column 'Brommers, gitaren en een groot licht op de Westerschelde' naar aanleiding van het al in 2005 verschenen Brommers, gitaren en spandoeken.

Suurmond:

"De bandnaam Hungry Sect 'ontsierde zeker vijfentwintig jaar een muur van de Sint-Jacobskerk in Vlissingen'. Zo begint het boek 'Brommers, gitaren en spandoeken' van Jan Kuipers, dat vijftig jaar jongerencultuur in Zeeland beschrijft.
Ik kreeg het voor mijn verjaardag en kom er veel oude vrienden in tegen. Het waren de sixties, we waren jong, we hadden idealen, een groot licht lag op de Westerschelde.
Ik ben degene die 's nachts met een bokkenpoot de naam 'Hungry Sect' op die kerk heeft gekalkt."

Mysterie opgelost! De auteur achtte het boek uitverkocht, maar bolcom heeft er kennelijk nog wel een paar.


Recensie Martin de Jong:

"Een 'invasie van termieten', zo omschreef het Vaticaan eind jaren vijftig de opkomst van het nozemdom. Dit jaar zijn er in Zeeland diverse tentoonstellingen en evenementen waarin positiever over de jeugd van toen en nu bericht wordt, deze documentaire over een halve eeuw jongerencultuur is er een uitvloeisel van. Den Haag gold in de jaren zestig als 'beatstad nummer een', maar ook in de Zeeland wemelde het van de bandjes met fraaie benamingen als de 'Delta Blues Band'. Populaire Zeeuwse representanten van de indo-rock waren Ronny and his Javelins, met op drums 'neger-showman-zanger' Turry. Britse topbands wisten Zeeland te vinden (Pink Floyd in Vlissingen!). Van de eerste rockers tot aan Blof, het wordt allemaal fraai in beeld gebracht en van gedegen commentaar voorzien. Het is de Zeeuwse jongerencultuur die hier belicht wordt, maar het boek is ook aanbevolen voor lezers elders in het land die geïnteresseerd zijn in popmuziekgeschiedenis. Met veel kleuren- en zwartwitfoto's en een register."

zondag 10 maart 2013

Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap

Voor 2013 staan twee nieuwe historische publieksboeken op stapel: De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur (Vlissingen: Den Boer | De Ruiter, ISBN 978-90-79875-44-3) en Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap. De Nederlanden in de Franse Tijd (Zutphen: Walburg Pers, ISBN 9789057309045).

De leus 'Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap' uit de Franse revolutie weerspiegelde de politieke ideologie in de Nederlanden na de komst van de Fransen. De Franse tijd (1794-1815) vertoont in de geschiedenis van België en Nederland overeenkomsten en aanzienlijke verschillen. Het Zuiden werd ingelijfd, Nederland kwam pas in 1810 onder de keizerlijke knoet van Napoleon, na veelbewogen perioden als de Bataafse Republiek, Bataafs Gemenebest en Koninkrijk Holland. De gevolgen waren blijvend. Beide landen zouden in hun huidige vorm zonder de Franse tijd niet bestaan.

Kortstondig behoorden Nederland en België tot een revolutionair begonnen wereldrijk, dat ingrijpende hervormingen bracht zoals scheiding van kerk en staat, invoering van de burgerlijke stand, een onafhankelijke rechterlijke macht en parlementaire democratie. De schaduwzijden waren enorm: Franse uitplundering, economische ruïne, onderhoud van hongerige en haveloze troepen, burgeroorlog, invasies, het sterven van duizenden soldaten in den vreemde. Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap behandelt de macro-ontwikkelingen én de menselijke factoren van ambitie, verraad, staatsgrepen, oorlogsellende, hielenlikkerij en onverzoenlijk verzet. Het boek belicht eveneens de voorgeschiedenis: de Brabantse Omwenteling in het Zuiden en de Patriotten in het Noorden. Ook komt de ongelukkige hereniging van Noord en Zuid aan de orde, uitlopend op de Belgische Revolutie van 1830.

Een breed opgezet verhaal van een zeer woelige periode, met als weinig benutte invalshoek voor dit tijdvak de gebeurtenissen in het huidige Nederland én Nederlandstalig België.

Jan J.B. Kuipers, Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap. De Nederlanden in de Franse Tijd.
Zutphen: Walburg Pers, ISBN  9789057309045, €  29,95.
Verschijnt september 2013. Bestelinformatie.

Lord Byron en François Bonivard in Chillon

Gevangenis van Chillon. "Het was een beroemde zeiltocht in een berucht jaar. De Engelse dichter Lord Byron, zijn vriend Percy Bysshe Sh...