woensdag 2 september 2015

Drie nieuwe boeken: Beeldenstorm, 111 plekken in Zeeland, Der Kaiser!

Najaar 2015 verschijnen drie boeken van de hand van Jan J.B. Kuipers: De Beeldenstorm. Van oproer tot Opstand in de Nederlanden (Walburg Pers, 14 september) 111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben (Thoth, ca. 20 september, met Heleen Dekker/beeld), en Der Kaiser! Glorie & ondergang van keizer Willhelm II (Walburg Pers, 10 november).


De Beeldenstorm

Steenvoorde, 10 augustus 1566. Banneling Sebastiaan Matte is terug in de Vlaamse Westhoek, broeinest van maatschappelijke onrust en het jonge calvinisme. Matte preekt fel tegen de rooms-katholieke kerk en overheden. Na afloop dringen toehoorders het plaatselijke Sint-Laurentiusklooster binnen en slaan alle religieuze beelden kapot. De vlam slaat in de pan: de Beeldenstorm raast door de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden.

De Beeldenstorm – één van de vensters in de historische canon van Nederland – markeert het begin van de Opstand tegen Spanje, uitgevochten in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Aanleiding en kader waren religieus, reactie op de meedogenloze kettervervolgingen. Er speelden ook andere motieven: economische nood en politieke frustratie. Op enkele maanden Beeldenstorm volgden zes jaar schrikbewind onder de hertog van Alva (1567-1573).


Maar ‛1566’ kwam niet uit de lucht vallen. In de Nederlanden waren al eerder vernielingen aangericht. Het door Nederlanders gedomineerde, doperse Münster nam in 1534/35 kerken, kloosters en andere gebouwen grondig onder handen. Al in 1522 vond een eerste beeldenstorm plaats in ‘Lutherstad’ Wittenberg.

De Beeldenstorm presenteert het verhaal van 1566 in de veelkleurige context van de Reformatiegeschiedenis. De ‛eigenlijke’ Beeldenstorm wordt gevolgd door alle gewesten. Met aandacht voor achtergronden en grote lijn, plaatselijke gebeurtenissen en een stoet bekende en onbekende actoren.

Omvang 176 pagina's, formaat 23,8 x 28,6, geïllustreerd, kleur, genaaid gebonden, ISBN 9789462490307
€ 29,95
Bestel dit boek hier.

Geschiedenis van Nederland * Geschiedenis van België * Tachtigjarige Oorlog * Religie * Geschiedenis van het katholicisme * Geschiedenis van het protestantisme * Luther * Zwingli * Calvijn * sacramentariërs  * wederdorpers * calvinisten

111 plekken in Zeeland

Zeeland is meer dan strand, duinen, mosselrestaurants, folkloresport in klederdracht. Meer dan monumentale lijstgevels, middeleeuwse kerken, de deftigheid van buitenplaatsen in het groen. Wel eens aan de Rattekaai geweest? U beziggehouden
met Zeeuwse struisvogelolie?
Zeeland is een dynamisch gebied met een meervoudige identiteit: eeuwenoud mondiaal handelsgewest én agrarisch arcadië. Dit boek voert langs 111 Zeeuwse plekken die u gezien moet hebben. Plekken die u voeren achter de sluier van de traditionele reisgids. Want Zeeland is méér:

• Wonderen in waterputten
• Vis uit de polder en vruchten uit zee
• Verzonken dorpen, bergen van aarde
• Boerenkost en bekroonde chefs

Trek erop uit met dit boek en geniet van de zilte smaak van een eilandenrijk...




De 111 PLEKKEN-boeken zijn de ideale gids om een specifieke stad of streek te ontdekken. Ze beschrijven steden en regio’s vanuit een eigenzinnig en persoonlijk perspectief, bieden de beste insidertips en slaan andere wegen in, weg van de toeristenpaden.
Met charme en humor worden buitenissige, merkwaardige en verrassende plekken beschreven en vertellen deskundige schrijvers spannende verhalen. De boeken hebben een overtuigend en helder grafisch concept en zijn inspirerend om te lezen. De bonte mengeling van onderhoudende verhalen, eigenwijze wetenswaardigheden en sfeerrijke foto’s nodigt zowel stads- en streekbewoners als toeristen uit om plekken te bezoeken die ze daarvoor nog niet kenden.

AUTEUR(S) Jan Kuipers | Heleen Dekker, BINDWIJZE Paperback, FORMAAT 13,5 x 20, OMVANG 240 pagina’s, ILLUSTRATIES 120 illustraties in kleur, VERSCHENEN Verschijnt eind september 2015, ISBN 978 90 6868 680 7
€ 14,95
Bestel dit boek hier

Zeeland * toerisme * heemkunde * Zeelandgids * ontdekken

Der Kaiser!

Wilhelm II was de laatste Duitse keizer. Zijn regeerperiode van 1888 tot 1918 besloeg ongeveer tweederde van het hele ‛tweede’ keizerrijk. De fascinatie voor der Kaiser is voor een belangrijk deel te danken aan zijn belangrijke rol in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. Wilhelms rol op het internationale politieke toneel was uitgespeeld bij het eind van deze oorlog. Zijn laatste levensperiode bracht hij door als banneling in Nederland.

Wilhelm zag in 1859 het levenslicht als prins van Pruisen. Koningin Victoria van Engeland was zijn grootmoeder. Het was niet de enige familieband met de regerende huizen van Europa. Wilhelm was met bijna alle verwant. Zijn karakter toonde op flagrante wijze het ‛dubbele gezicht’ van Pruisen: een land van filosofie en literatuur, maar ook van ‛militair vernuft en gestaalde kaders’. Wilhelm wijzigde vaak van politieke koers als gevolg van zijn opvliegende, labiele temperament en tactloosheid. Anderzijds had zijn mismaakte linkerarm hem opgezadeld met een minderwaardigheidscomplex. Zijn liefde voor wetenschap en techniek was een andere duurzame trek, evenals zijn liefde voor uniformen en uiterlijk vertoon.
Na de voor Duitsland fatale afloop van de Eerste Wereldoorlog vluchtte Wilhelm op 9 november 1918 naar Nederland en deed troonsafstand. Hij overleed in 1941 in zijn permanente woning Huis Doorn, waar hij is bijgezet in een mausoleum.


Der Kaiser! – Glorie & ondergang van keizer Wilhelm II behandelt na een kleurige historische inleiding alle perioden in Wilhelms turbulente leven: zijn opvoeding, zijn gloriejaren aan de macht, de schokkende periode van de Eerste Wereldoorlog, zijn vlucht en Nederlandse ballingschap. Wilhelms lichaam mag pas naar Duitsland terugkeren ‛wanneer dat weer een monarchie is geworden’. Aldus de wens van der Kaiser, waarvan de verwezenlijking verder weg lijkt dan ooit.

Omvang 112 pagina’s, formaat 22,3 x 28,6, geïllustreerd, kleur, genaaid gebondenISBN  9789462490833
€ 19,95
Bestel dit boek hier.

Geschiedenis * oorlog * Wilhelminische tijd * het Tweede Rijk * negentiende eeuw * Eerste Wereldoorlog 1914-1918, 1919 * Geschiedenis van Duitsland * Geschiedenis van Amerongen * Geschiedenis van Doorn


Een gruwelmoord en dito straf in Sluis, 1769

Onlangs schreef ik voor mijn PZC-rubriek ‘Sporen in de delta’ een aflevering over de opmerkelijke waterstaatkundig ingenieur (en veel meer) ...