woensdag 25 februari 2015

Derde druk van 'Waar ben je, Rozel A?'

Februari 2015 - Onlangs verscheen de derde druk van Waar ben je, Rozel A? bij Educatieve Uitgeverij Maretak. Het boek bevat een raamverhaal over de avonturen van Rozel B, haar zus Rozel A en de prins van Orezand.

Flaptekst

Rozel A? Niemand wist waar ze uithing. Al jaren was ze weg, kwijt en verdwenen. Waar was ze toch naartoe?
Maar Rozel B, haar zus, laat het er niet bij zitten. Samen met stuurman Doeke Eenpoot begint ze een lange tocht. Gelukkig willen veel mensen hen helpen en steeds vragen ze als beloning... een stuk verhaal.

En zo geeft dit boek je zomaar twéé verhalen, die ook nog alles met elkaar te maken hebben, want die Prins van Orezand, bij welk verhaal hoort die eigenlijk?

Serie

Het boek behoort tot leesserie VillA Alfabet Oranje, bestemd voor de betere lezers vanaf groep 3. Het leesniveau van Waar ben je, Rozel A? is 7+ jaar.

Met VillA Alfabet hebt u mooie, eigentijdse en uitdagende boeken voor de betere lezers - kinderen met veel leeservaring, met een leesvoorsprong, meer- en hoogbegaafde kinderen - en u hebt materiaal om met hen aandacht te besteden aan leesbeleving.
In elk boek zijn aanwijzingen te vinden om de kinderen tot verdieping te laten komen.
Het verdiepingsmateriaal VillA Verdieping biedt hiervoor nog meer mogelijkheden.Recensies

“Rozel B woont alleen, omdat haar vader op zee zit en haar grote zus, Rozel A, jaren geleden opeens verdwenen is. Rozel B gaat samen met stuurman Doeke Eenpoot, die overigens gewoon twee benen heeft, op zoek naar haar zus. Ze komen bij verschillende mensen, maar worden steeds doorgestuurd naar iemand anders. Als beloning willen deze mensen een stuk van het verhaal van de prins van Orezand die op zoek is naar zijn prinses om mee te trouwen. Uiteindelijk vinden ze Rozel A en reizen ze naar huis. Goed gestructureerd verhaal met een spanningsboog die tot het eind wordt volgehouden. In het verhaal van de zoektocht naar Rozel A zit ook het verhaal van de prins van Orezand. Aan het slot komen beide verhaallijnen (zoektochten) samen, als de prins met Rozel A trouwt. Het boeiende en humoristische taalgebruik is goed aangepast aan het leesniveau en de zwartwit-illustraties ondersteunen de tekst. Prettige bladspiegel en aantrekkelijke omslag. Gedrukt in een grote, schreefloze letter. - NBD/drs. A.W.M. Duijx

De leesboeken van educatieve uitgeverij Maretak blijven mij boeien. (…) De uitsmijter vind ik altijd de persoonlijke e-mail van de auteur, met tekst en uitleg over zichzelf en de ontstaansgeschiedenis van het boek. Die mailtjes zijn bijna altijd inspirerend. Bijvoorbeeld: het mailtje van auteur Jan Kuipers, die als kind zeeman wilde worden, en smid, en boer, maar ook geheim agent en poolreiziger. Uiteindelijk werd hij schrijver, "omdat je als schrijver niet hoeft te kiezen tussen beroepen, je kunt álles zijn". Dat gegeven komt ook terug in zijn boek 'Waar ben je Rozel A?' Veel personen worden opgevoerd, in twee parallel lopende verhalen, waarin niet iedereen is wie hij lijkt te zijn. Rozel A is knap. En slank. Ze is heel mooi. Maar ze is weg, al jaren. Rozel B is haar grote zus bijna vergeten. Toch horen Rozel A en B bij elkaar. Daarom gaat Rozel B op zoek. Samen met buurman Doeke Eenpoot begint ze een sprookjesachtige speurtocht langs poortwachters, slangenbezweerders, zeemeerdolfijnen en een leger van spooksoldaten. Allemaal helpen ze Rozel B en Doeke steeds een stukje verder op weg in ruil voor... een stuk verhaal. Zo lees je twee spannende verhalen, die uiteindelijk één worden - ouders.nl

Jan Kuipers - Waar ben je, Rozel A? Assen: Educatieve Uitgeverij Maretak, derde druk, 2014.
ISBN 978-90-437-0143-3, € 11,50.
NUR140/282
AVI M5

Bestel het boek hier

Lord Byron en François Bonivard in Chillon

Gevangenis van Chillon. "Het was een beroemde zeiltocht in een berucht jaar. De Engelse dichter Lord Byron, zijn vriend Percy Bysshe Sh...