vrijdag 18 oktober 2013

Poëzieroute Middelburg in teken van jubileum


'In verdubbeling verschijnen'

Zondagmiddag 3 november wordt in de Zeeuwse provinciehoofdstad Middelburg voor de vijftiende keer de jaarlijkse poëzieroute in samenhang met de Kunst- en Cultuurroute gehouden. 

De Werkgroep Poëzie heeft met de eveneens jaarlijkse bundel een actie bedacht. In overeenstemming met de titel krijgen poëzieliefhebbers twee exemplaren van In verdubbeling verschijnen voor de prijs van één.

Op drie locaties in de Kunst- en Cultuurroute dragen in totaal twaalf dichters voor uit eigen werk. Muziek en zang zal de voordrachten omlijsten. Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg neemt op de eerste locatie de eerste twee exemplaren van de bundel in ontvangst.
 
Deze uitreiking vindt plaats in Café Hildernisse, Plein 1940 nummer 10, om 13.00 uur. Tot 14.00 uur treden hier vervolgens op: Jorien Brugmans, Mariet Lems, Nelleke Maljaars en Jacoline Vlaander. De muziek wordt verzorgd door het smartlappengelegenheidsensemble Karel & de Boswachters, bestaande uit Frank Beerens, Jan J.B. Kuipers, Karel Leeftink en Ramon de Nennie. Gastvrouw is Anna Schenk.

In het historische pand Koepoortstraat 6 (expositieruimte Jet Sondaar) treden op van 14.30 – 15.30 uur: Juul Kortekaas, Peter Vullers, Anna Schenk en Tijs van Bragt. De muziek is van Huibert-Jan Vader & Company (gitaar). Gastvrouw is Jacoline Vlaander.

In Herensociëteit De Vergenoeging aan de Gortstraat 30 treden op van 16.00 – 17.00 uur: André van der Veeke, Karel Leeftink, voormalig stadsdichter Jan J.B. Kuipers en de huidige stadsdichter van Middelburg Theo Raats. De muziek wordt verzorgd door Anja Kopmels, gitaar & zang. Gastheer is Theo Raats. Na afloop is er gelegenheid om te toosten op het lustrum (consumpties voor eigen rekening).

De jubileumbundel met 12 gedichten is op iedere locatie te koop. De oplage is 150 exemplaren en de prijs van dit verzamelobject bedraagt 5 euro voor 2 exemplaren.

maandag 14 oktober 2013

DE STAATS-SPAANSE LINIES op shortlist Zeeuwse Boekenprijs


De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur staat op de shortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs 2013.

Voor de Zeeuwse Boekenprijs 2013 zijn dit jaar maar liefst 82 boeken ingezonden. Dit is bijna een verdubbeling in vergelijking met voorgaande edities. De jury van de Zeeuwse Boekenprijs heeft uit de eerder bekendgemaakte longlist van 10 boeken nu een shortlist van 5 titels samengesteld.

De Shortlist van de ZBP 2013 (in alfabetische volgorde):
- Brusse, P. et.al, Geschiedenis van Zeeland deel I en II. W books: Zwolle 2012. 

- Gelder, R. van, Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker vanPasseiland (1659-1729). Uitgeverij Balans: Amsterdam 2012. 

- Jong, O. de, Pier en Oceaan. Atlas Contact: Amsterdam 2012.
- Kisling, C., Het badhuis. De Arbeiderspers: Amsterdam 2013.
- Kuipers, Jan.J.B., De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur. Uitgeverij den Boer de Ruiter: Vlissingen 2013.

De Staats-Spaanse Linies is de enige titel op de lijst die bij een Zeeuwse uitgeverij is verschenen. De auteur won de prijs al eens in 2005 met Het verhaal van Zeeland (Verloren; met Robbert Jan Swiers) en werd eerder genomineerd  met Maritieme geschiedenis van Zeeland (Den Boer | de Ruiter) en Brommers, gitaren en spandoeken (Aprilis).

De Zeeuwse Boekenprijs is in 2003 in het leven geroepen met als doel meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. Het is een initiatief van het Zeeuws Tijdschrift in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek , de PZC en de Week van het Zeeuwse Boek.
Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor deze prijs in aanmerking.

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangt een geldbedrag van 1000 euro en het handgemaakte gouden tegeltje Zeeuws Meisje. Daarnaast zijn er nog twee gerelateerde prijzen. De PZC publieksprijs, waarvoor het publiek kan stemmen op de website van de PZC en de prijs van de Zeeuwse boekhandel, voor een Zeeuwse auteur.

Nieuw zijn dit jaar de accolades. Dit zijn extra waarderingen van de jury voor onder andere het beste debuut en best uitgegeven boek. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de long- of shortlist.

De jury van 2013 bestaat uit: Han Polman, commissaris van de Koning en voorzitter; Paul van der Velde, hoofdredacteur van het Zeeuws Tijdschrift en secretaris; Ton Brandenbarg, voormalig directeur Zeeuwse Bibliotheek; Peter Jansen, hoofdredacteur PZC; Saskia de Bodt, schrijfster, docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en Bijzonder Hoogleraar Illustratie aan de Universiteit van Amsterdam en Jaap de Moor, auteur, militair historicus en winnaar van de ZBP 2011.

Op zaterdagavond 9 november 2013, aan het eind van de Week van het Zeeuwse Boek, zal de uitreiking van de Zeeuwse Boekenprijs 2013 plaatsvinden in de Zeeuwse Bibliotheek.


Jan J.B. Kuipers, De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur. Vlissingen: Uitgeverij Den Boer | De Ruiter, 2013. ISBN 978-90-79875-44-3, tweede druk beschikbaar begin november 2013.
Staats-Spaanse Linies * militaire inundaties * fortificaties * vestingsteden * Vlaanderen * Antwerpen * Zeeuws-Vlaanderen *Tachtigjarige Oorlog * Hollandse Oorlog * Negenjarige Oorlog *Spaanse Successieoorlog * Oostenrijkse Successieoorlog


De koning die Schiedam wilde bombarderen

Koning Gorilla of Willem de Goede? De eerstgenoemde bijnaam van Willem III (1817-1890) is bekender en niet voor niets. Willems leven werd ge...