zaterdag 3 maart 2018

Presentaties 'Westerschelde, portret van een open zeearm'

Het boek Westerschelde, portret van een open zeearm van Jan J.B. Kuipers m.m.v. Ad Tramper wordt op verschillende tijdstippen en plaatsen gepresenteerd met signeersessies. Zaterdagmiddag 10 maart zitten uitgever/fotograaf Theo Spinnewijn, Jan Kuipers en Jan Willem Hament bij boekhandel 't Spui in Vlissingen (13:00-14:30) en het Paard van Troje in Goes (15:15-16:45). Donderdagavond 15 maart zijn ze aanwezig in de Drvkkery, Middelburg (vanaf 19:00); zaterdagmiddag 17 maart bij Van de Sande, Terneuzen (13:00-14:30) en De Koperen Tuin, Goes (15:15-17:00).


* 20 april 2018: WESTERSCHELDE Boek van de week *

Het boek vangt aan met een fotografische tocht vanaf Gouy in Noord-Frankrijk waar de oorsprong ligt van de Schelde of L'Escaut, zoals de rivier in Frankrijk heet, waarna deze als een klein stroompje haar reis begint langs verschillende dorpjes en stadjes in Noord-Frankrijk en België, om in de buurt van Antwerpen verder te gaan als de Westerschelde. Vanaf dat punt wordt het een brede en krachtige open zeearm die op haar eindpunt bij Vlissingen waar ze uitmondt in de Noordzee, maar liefst bijna 8000 meter breed is.

In het boek wordt de historie van de Westerschelde belicht door auteur Jan J.B. Kuipers m.m.v. de stadsarchivaris van Vlissingen, Ad Tramper. Daarnaast werken ook in dit boek weer een aantal bekende Zeeuwen mee die allen een speciale band hebben met de Westerschelde.
Onderwerpen


Thema's die ter sprake komen zijn o.a.: het water en de scheepvaart, de flora en fauna in en aan de Westerschelde en het omringende land, de steden, dorpen en monumenten, recreatie en toerisme. Ook in dit boek is er weer veel aandacht voor de Zeeuwse lekkernijen uit of van rondom de Westerschelde. Daarnaast wordt stilgestaan bij onderwerpen als de Hewigepolder, Het Land van Saeftinghe, de Hooge Platen, Plan Waterdunen en natuurlijk is er ook aandacht voor de gevaren die de Westerschelde met zich meebrengt, waarvan de stranding van het grote containerschip de Jupiter CSCL op 14 augustus 2017 een voorbeeld is.

Dit fraai gebonden boek van uitgeverij De Groote Roeibaerse telt 192 pagina's, meer dan 275 foto's en enkele illustraties van Jan Willem Hament. Het is te koop vanaf vrijdag 9 maart.
Contact: info@degrooteroeibaerse.nl

Lord Byron en François Bonivard in Chillon

Gevangenis van Chillon. "Het was een beroemde zeiltocht in een berucht jaar. De Engelse dichter Lord Byron, zijn vriend Percy Bysshe Sh...