dinsdag 15 maart 2022

Cochius op het Kralingenfestival

De onderstaande afbeelding van een tijdschriftpagina haalde ik ergens van Twitter: we zien de befaamde straatfluitist Cochius, die sinds de jaren zestig overal opdook waar de jeugdige stammen der langharigen zich verzamelden - of gewoon op straat. Zelf was hij minder jeugdig, want al geboren in 1916. Deze opname is van het Holland Pop Festival in Rotterdam-Kralingen, eind juni 1970. 

Ik zag en hoorde Cochius daar onverstoorbaar fluiten (net als op veel andere plekken in en buiten de Randstad). Hij floot mee met de spontaan geformeerde 'drumbands' van festivalbezoekers en ook vanuit het publiek met optredende artiesten, zoals The Byrds. 

Sygurd Cochius: de ex-tennisleraar die nog jaren een icoon van de tegencultuur zou blijven. Bij de opheffing van provo in het Vondelpark in  mei 1967 floot hij het Wilhelmus al. Ik kwam hem weer tegen omdat ik een boek voorbereid over de subcultuur in de periode 1955-1975. Een paradijsvogel, van wie door zijn omgeving wel misbruik is gemaakt, zoals van allen van zijn soort.

 *

Beluister ook de podcast van Dwepers en dromers. Tegenculturen in Nederland 1890-1940: 

Podcast Hoog Tijd - Dwepers en dromers

De info over het boek is hier te vinden.

Trouw over Dwepers en dromers: kijk hier.De koning die Schiedam wilde bombarderen

Koning Gorilla of Willem de Goede? De eerstgenoemde bijnaam van Willem III (1817-1890) is bekender en niet voor niets. Willems leven werd ge...