Onlangs verscheen Wereldbedenkers: 19 Nederlandstalige verhalen geïnspireerd door Jack Vance (samenstelling Jos Lexmond), met korte verhalen van een reeks merendeels bekende Nederlandstalige auteurs van (o.m.) fantasy en sciencefiction. In deze bundel ook een verhaal van Jan J.B. Kuipers uit zijn eerste verhalenbundel Bannenfluister, hemelglas (1995).
Jack Vance was decennialang de meest gelezen SF-schrijver in de lage landen. De Amerikaanse SF & Fantasy-grootmeester schreef in totaal 140 romans, novelles en verhalen, waarvan er tussen 1965 en 2005 ongeveer 110 in het Nederlands verschenen. De alomtegenwoordigheid van Vance werd niet alleen gevoeld door de Vlaamse en Nederlandse SF-lezers, maar heeft ook een enorme invloed gehad op het schrijverstalent van eigen bodem. Deze hommage aan Vance presenteert 19 verhalen van Nederlandstalige auteurs die stuk voor stuk door hem beïnvloed werden. Sommige verhalen zijn duidelijk in Vance’s stijl, terwijl andere schrijvers een geheel eigen weg gaan. Maar net als de Meester zelf verdienen ook zij de titel van ... Wereldbedenker!
Wereldbedenkers is o.m. hier te bestellen.
Bannenfluister, hemelglas is hier te bestellen (€ 14,95).
Het voorwoord van Jan Kuipers bij zijn verhaal Scharlakens droom in Wereldbedenkers:
"Het verhaal ‘Scharlakens droom’, in een licht afwijkende versie gepubliceerd in mijn bundel Bannenfluister, hemelglas (Babel SF 1995), draagt volgens mij sporen van jarenlange lectuur van Jack Vance, alhoewel dit verhaal ook sterk bepaald wordt door mijn eigen obsessie met mythologische wereldbeelden.Lyonesse is intussen gelezen...
Uiteindelijk verwijst alles naar alles, en keren patronen terug – daar zijn het patronen voor. Zo was ik een tijdje terug voor een non-fictiepublicatie weer eens bezig met het gedicht ‘Reimerswaal’ van Gerrit Achterberg (1945). Het gaat over de verzonken klokken van deze Zeeuwse stad; het motief zal Achterberg uit een sagenboek hebben gehaald. Maar de herkomst ervan wordt ook toegeschreven aan Bretonse zeelui, die ver buitengaats de klokken hoorden van verzonken steden als het legendarische Ys – even legendarisch als Lyonesse onder de kust van Cornwall. En is Ys ook niet een stadstaat in de Lyonesse-trilogie van Jack Vance? De cirkel is bijna rond. Want bepaalde referenties in Lyonesse, een van de weinige werken uit het fantastische oeuvre van Vance die ik niet gelezen heb, suggereren dat er een verband bestaat tussen de hier geschetste wereld en die van de Stervende Aarde-serie, die mij natuurlijk wél bekend is. De narcistische schelm Cugel is zelfs één van mijn favoriete karakters uit het immense oeuvre van Vance. Waarom ik Lyonesse dan nooit heb gelezen? Andere paden, andere horizonten… Maar patronen zijn patronen, en nu moet en zal ik ook aan Lyonesse geloven."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten