donderdag 27 april 2017

OPEN DE BEUK in DE WETEEdwin Mijnsbergen op de Facebookpagina's van 'Middelburg dronk' en 'Wij zijn de stad', 27 april 2017:

"Het voormalige Middelburgse jongerencentrum (Open) De Beuk, dat tussen 1969 en 1979 was gevestigd aan het Koorkerkhof en de Herengracht, heeft bijna 40 jaar later nog steeds een cultstatus. In dat centrum kwamen en werkten veel bijzondere mensen, en er werden memorabele optredens en andere evenementen georganiseerd. Als je er nu met betrokkenen van toen over praat zie je altijd weer die glinstering in de ogen, die glimlach op de lippen. Dat maakt je nieuwsgierig, als je het zelf niet hebt meegemaakt.
De schrijver Jan JB Kuipers werkte ook in de Beuk, in de jaren 70. Hij heeft een uitstekend geheugen en kan er goed over vertellen. Des te mooier is het dat hij in het aprilnummer van De Wete, het tijdschrift van Heemkundige Kring Walcheren, een 11 pagina's tellend overzichtsartikel over De Beuk heeft geschreven, getiteld 'Paint it black. Open de Beuk 1969-1979. Hoe de revolutie in rook opging'.
Eergisteren dronk ik een biertje met Jan in De Herberg, om erover te kletsen. Jan woont tegenwoordig in Kattendijke, maar is nog regelmatig in de hoofdstad, deze keer om een route van Sinister Middelburg te verkennen. Er kwamen in dat uurtje weer heel wat namen voorbij, waarbij we bedachten hoe mooi het zou zijn om van al die betrokkenen portretjes te maken, rondom de vraag 'wat is er 40 jaar later van al die mensen geworden?' Ik vond het daarbij wel grappig dat we het bier geserveerd kregen door Ianthe van Veen, de jongste dochter van Joop van Veen, die ook onlosmakelijk is verbonden met het Beuktijdperk. Nu zij zo oud is als haar vader toen was zijn er geen jongerencentra meer, en al helemaal niet van het kaliber De Beuk. Sommige dingen veranderen wel degelijk.
Maar de herinnering is springlevend! Geniet van Jans verhaal via https://middelburgdronk.nl/wiki/images/1/16/Kuipers_De_Beuk_in_Wete_april_2017.pdf
Bedankt Jan!"
Zie hier de bespreking van het artikel op Zeeland Geboekt.

Foto Edwin Mijnsbergen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De H. Elisabeth en haar vloeden

Eigenlijk had deze foto van de H. Elisabeth van Thüringen vorig jaar geschoten moeten worden, tijdens het herdenkingsjaar van de Tweede Sint...