woensdag 4 november 2020

Canon van Kapelle & Kapelle in strip gepresenteerd

Maandagmiddag 2 november vond de 'coronaproef' presentatie plaats van Kapelle in strip en de Canon van Kapelle in de raadzaal van de gemeente Kapelle. De strip is gebaseerd op de canon en gemaakt door Danker Jan Oreel (tekenaar) en Frank Jonker (scenarist); de canon is ontworpen en geschreven door Jan J.B. Kuipers. Dit alles vanwege het vijftigjarig bestaan van de gemeente Kapelle dit jaar.


Oreel overhandigde het eerste exemplaar van Kapelle in Strip aan wethouder Jon Herselman. Het
stripboek wordt uitgegeven door boekhandel Lectori uit Kapelle, waar het boek ook te koop is. De volledige tekst van de canon is in de uitgave opgenomen na de eigenlijke strip.

Kennis


Volgens de gemeente is het van belang om kennis van de geschiedenis van de gemeente te bevorderen. 

Daarom gaf de gemeente aan publiekshistoricus en auteur Jan Kuipers de opdracht om deze canon samen te stellen. 
Kuipers stelde het werk samen met behulp van een redactiecommissie, waarin de plaatselijke deskundigen Bas Oele en Bas Chamuleau waren vertegenwoordigd. Voorwerk was ook al verricht door archivaris Frank de Klerk.

Bovenbouwleerlingen van de Kapelse basisscholen hoeven het boek niet aan te schaffen. Woensdag 4 november is het boek op de basisscholen uitgedeeld door het gemeentebestuur.

Meerdere canons


Jan Kuipers was betrokken bij meerdere historische canons. Met Johan Francke schreef hij Geschiedenis van Zeeland. De Canon van ons Zeeuws verleden (WalburgPers, 2009; uitverkocht). Hij ontwierp in samenwerking met Ad van der Zee ook de canon van de Nederlandse middeleeuwen, en schreef het boek waarvan in 2020 bij WalburgPers de tweede druk verscheen: Nederland in de middeleeuwen. De canon van ons middeleeuws verleden.


V.l.n.r.: Frank Jonker, Danker Jan Oreel en Jan Kuipers signeren een
speciale hardcover-editie van Kapelle in strip (foto Heleen M.D. Dekker).


Lees en bestel ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De H. Elisabeth en haar vloeden

Eigenlijk had deze foto van de H. Elisabeth van Thüringen vorig jaar geschoten moeten worden, tijdens het herdenkingsjaar van de Tweede Sint...