zaterdag 7 november 2020

Noordzee was snelweg voor de Vikingen

De geschiedenis van de Vikingen in de Lage Landen is niet te begrijpen zonder de gebeurtenissen in Engeland en vice versa. De Noordzee en het Kanaal waren in de negende en tiende eeuw een soort heirbaan, waarover de roemruchte langschepen van de Vikingen heen en weer snelden. Vaak is een direct verband te zien tussen campagnes, over­winningen en nederlagen aan beide zijden van de zee.


Het is één van de vaststellingen in het onlangs verschenen Vikingen. IJzeren eeuwen om de Noordzee van Jan. J.B. Kuipers. Het boek belicht de turbulente periode van twee eeuwen confrontaties met de Vikingen. Met een blik die reikt van Byzantium tot Groenland en van de Scandinavische voorgeschiedenis tot de slotakkoorden van de Vikingcultuur in de late middeleeuwen. De Lage Landen en naburig gebied vormen het centrum van de aandacht.

'Nooit eerder zulke wreedheid'


Ze kwamen als uit de lucht gevallen: een groep Vikingen die in 793 een bloedige aanval uitvoerde op de abdij van Lindisfarne aan de Engelse noordoostkust. ‘Nooit eerder is zulke wreedheid in Brittannië gezien’, schreef Karel de Grote’s hofgeleerde Alcuinus, zelf afkomstig uit deze streken. In 810 verscheen voor het eerst een Vikingvloot aan de Friese kust. Deze Deense aanval was een reactie op Karolingische expansie.

De overheden stonden lange tijd machteloos. De Vikingen maakten handig gebruik van de desintegratie van het Karolingische rijk: als plunderaars, maar ook als elkaar bestrijdende bondgenoten van Frankische vorsten. De moeizame natuurlijke omstandigheden riepen in het noorden de harde, martiale Vikingcultuur in het leven waarin het doorstaan van ontbering en strijd hoge waarden vormden. Waarden die overigens sterk leken op de oude normen in het nu gekerstende zuiden.

De chronologische benadering in Vikingen wordt gecomplementeerd met thematische hoofdstukken over bijvoorbeeld de botsing der culturen, langschepen, strijdmethoden en Vikingschatten.

Over de auteur


Jan J.B. Kuipers (1953) publiceerde circa 75 boeken over veelal historische onderwerpen. Hij won verschillende prijzen en was stadsdichter van Middelburg. Bij Walburg Pers verschenen o.m. boeken over de Beeldenstorm, de VOC, Franse tijd en Hanze. Hij publiceerde ook biografieën: Karel de Grote, Der Kaiser!, Willem III en Willem van Oranje.

Vikingen. IJzeren eeuwen om de Noordzee
€29,99. Gebonden, 160 pagina’s.
ISBN 9789462494886

Klik HIER voor een artikel n.a.v. dit boek op Historiek


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een gruwelmoord en dito straf in Sluis, 1769

Onlangs schreef ik voor mijn PZC-rubriek ‘Sporen in de delta’ een aflevering over de opmerkelijke waterstaatkundig ingenieur (en veel meer) ...